Αυστηρή ανακοίνωση της INTERCARGO στις Βρυξέλλες για τις περιβαλλοντικές μονομανίες της ΕΕ

Αυστηρή ανακοίνωση της INTERCARGO στις Βρυξέλλες για τις περιβαλλοντικές μονομανίες της ΕΕ

234
Αυστηρή ανακοίνωση της INTERCARGO στις Βρυξέλλες για τις περιβαλλοντικές μονομανίες της ΕΕ
O Πρόεδρος της Intercargo Ιωάννης Πλατσιδάκης, και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης, Νικόλαος Παππαδάκης.

H INTERCARGO σε πρόσφατη ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη στήριξή και την ταύτισή της με τις ανησυχίες του ΓΓ ΙΜΟ κ.  Kitack Lim αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της “συμμετοχής” των θαλάσσιων μεταφορών στο σύστημα εμπορίας εκπομπών. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με το διεθνές όργανο εκπροσώπησης των πλοιοκτητών ξηρού φορτίου θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τα πλοία. Οι ανησυχίες αυτές διατυπώθηκαν μετά τη συμφωνία στις 16 Δεκεμβρίου 2016 από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιθυμεί να δει τις Βρυξέλλες να αναπτύσσουν έναν άμεσο και πιο καθοριστικό ρόλο εάν και εφόσον ο ΙΜΟ δεν δράσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πριν λίγες ημέρες ο γγ του ΙΜΟ απέστειλε επιστολή προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εξηγώντας τη θέση του ΙΜΟ πάνω σε αυτό το λεπτό ζήτημα.

“Η ναυτιλία είναι εξ ορισμού μια διεθνής δραστηριότητα και ο ΙΜΟ είναι το κατάλληλο όργανο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων του” υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Αν και η συμφωνία της συγκεκριμένης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τους αρμόδιους ευρωπαίους υπουργούς, είναι απογοητευτικό δηλώνει η INTERCARGO να διαπιστώνουμε, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και απαιτήσεων να αναπτύσσονται περιφερειακές πολιτικές και νομοθεσίες με ανεπαρκή τρόπο σκέψης. Η INTERCARGO υπενθυμίζει στη μάλλον αυστηρή προς τις Βρυξέλλες ανακοίνωσή της ότι ως θεσμικό όργανο συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των μέτρων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου τον ΙΜΟ και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις άλλες Διεθνείς Οργανώσεις. Επιπλέον, έχει πάντα υποστηρίξει συζητήσεις που γίνονται σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης με αξιωματούχους της ΕΕ.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.