Η απονομισματοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων στην Ινδία προβληματίζουν όλους τους διεθνείς...

Η απονομισματοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων στην Ινδία προβληματίζουν όλους τους διεθνείς παρατηρητές

128
Η απονομισματοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων στην Ινδία προβληματίζουν όλους τους διεθνείς παρατηρητές

H Iνδία αναμένει πλέον ότι η ανάπτυξή της δεν θα ξεπεράσει το 7%, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου οικονομικού έτους, όπως παρουσιάζουν επίσημοι αναλυτές της κυβέρνησης στο Δελχί, δίνοντας όμως μια πιο αισιόδοξη νότα για την οικονομία από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι.

Διεθνείς παρατηρητές είχαν εκφραστεί με ανησυχία μετά από την αιφνίδια κίνηση του Πρωθυπουργού Narendra Μόδι ο οποίος σε μια νύκτα αποφάσισε να καταργήσει τα “μεγάλα” χαρτονομίσματα προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να πατάξει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή αλλά και την παράνομη εργασία.

Σχεδόν το 90% των συναλλαγών γίνονταν μέχρι πρόσφατα με μετρητά στην Ινδία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, κατά το τελευταίο διάστημα μια αιφνίδια έλλειψη χαρτονομισμάτων, ειδικά των 500-ρουπίων και 1.000 ρουπίων

Για πολλούς οικονομολόγους η πολιτική αυτή απόφαση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε 6,5% έως 7%, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης, θα συρρικνωθούν οικονομικά από τη μείωση στη ζήτηση των καταναλωτικών αγαθών αλλά και τη μείωση ή αναπροσαρμογή της αγροτικής παραγωγής.

Η απονομισματοποίηση, όπως ονομάζεται, αφορούσε την κατάργηση το 86% των μετρητών σε κυκλοφορία, και απώτερος σκοπός ήταν η προώθηση της χρήσης των τραπεζικών λογαριασμών και των ψηφιακών συναλλαγών. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται στις συζητήσεις του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017/18, αναγνώρισαν ότι η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα είναι μικρότερη από το 7,75% που είχε αρχικά προβλέψει το Δελχί για το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.