Η τιμή μετοχών οχτώ ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παρουσίασαν πτώση το 2016

Η τιμή μετοχών οχτώ ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παρουσίασαν πτώση το 2016

1903
Η τιμή μετοχών οχτώ ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παρουσίασαν πτώση το 2016

Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές μετοχών των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2016. Η καλή χρονιά για τον δείκτη Dow Jones φαίνεται να μην επηρέασε το ίδιο θετικά και τις ελληνικές εταιρείες. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε σε υψηλότερα επίπεδα κατά 12% σε σχέση με το τέλος του 2015, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατά 7,8% υψηλότερα.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα. Με εξαίρεση τις Aegean, Dynagas, Safe Bulkers και Star Bulk, οι τιμές των οποίων έκλεισαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (η μετοχή της Stealthgas παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα), οι μετοχές των υπολοίπων βρέθηκαν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Είναι εμφανέστατη η πολύ χαμηλή συσχέτιση που εμφανίζουν οι τιμές των ναυτιλιακών μετοχών σε σχέση με τους κύριους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, κάτι που ίσως θα πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη των εταιρειών αναφορικά με τη στρατηγική που θα χρειαστεί να χαράξουν στο μέλλον. Μόνη εξαίρεση σχετικής συσχέτισης υπήρξαν οι πρώτες ημέρες που ακολούθησαν τις αμερικανικές εκλογές, οπότε και ο Dow Jones έφτασε στα ιστορικά υψηλά του, ξεπερνώντας τις 20.000. Τότε, ορισμένες μετοχές παρουσίασαν εντυπωσιακά κέρδη για να επανέλθουν πολύ γρήγορα σε ισορροπία.

screenshot-copy

 

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ, JASON SZENES

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.