Ολοκληρώνεται ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές στην Ευρασία

Ολοκληρώνεται ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές στην Ευρασία

143
Ολοκληρώνεται ένα έργο ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές στην Ευρασία

H νέα σιδηροδρομική γραμμή Μπακού-Τιφλίδα-Καρς θα τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή, στα μέσα του 2017. Την ανακοίνωση αυτή δημοσιοποίησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αχμέτ Αρσλάν το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2007 αλλά καθυστέρησε αρκετά να ολοκληρωθεί προκαλώντας εκνευρισμό στους Αζέρους που επιθυμούν να φέρουν την Ασία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Το νέο και μεγαλεπήβολο σιδηροδρομικό έργο Μπακού-Τιφλίδα-Καρς, συνολικού μήκους 838.6 χλμ, αναμένεται να συνδέσει το Λονδίνο με το Πεκίνο, ενώ αναμένεται επίσης να αυξήσει τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και άλλων φορτίων, κυρίως γεωργικών προϊόντων, από την Ασία προς την Ευρώπη.

To έργο θεωρείται μεγάλης σημασίας τόσο για την Άγκυρα όσο και για το Μπακού αφού οι τεταμένες σχέσεις με την Αρμενία αναγκάζουν τις δύο χώρες να ζητήσουν την υποστήριξη της Γεωργίας προκειμένου να μεταφέρονται τα αγαθά μέσω των γεωργιανών εδαφών, παραβλέποντας την Αρμενία.

Πρόθεση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι να υπάρχει τακτική επιβατική σύνδεση με τρένα μεταξύ Μπακού και Κωνσταντινούπολης, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 24 ώρες. Οι επιβάτες θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται στο Μπακού, μέσω της Κασπίας θάλασσας προς το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν ενώ μέσω Πόλης προς τη Δυτική Ευρώπη. Aν και η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Μπακού και Τυφλίδας είναι ήδη σε λειτουργία, η γραμμή προς την Τουρκία έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, την άρνησης της ΕΕ να υποστηρίξει το έργο αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.