Oι δείκτες Baltic μετά την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump

Oι δείκτες Baltic μετά την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump

235
Oι δείκτες Baltic μετά την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump

Σημαντικές αυξομειώσεις εμφανίζουν οι δείκτες Baltic τον τελευταίο μήνα, ιδίως μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου Donald Trump.

Ο Baltic Dry Index μετά τα υψηλά 14 μηνών που άγγιξε τις 1257 μονάδες στις 21 Νοεμβρίου ακολουθεί έκτοτε πτωτική πορεία, χάνοντας σχεδόν 27% μέσα σε ένα μήνα, κλείνοντας στις 914 μονάδες στις 19 Δεκεμβρίου.

Παρόμοια εικόνα και για τον Baltic Capesize Index με τον δείκτη να εμφανίζει υψηλά 14 μηνών (όμοια με τον BDI) στις 18 Νοεμβρίου, στις 2752 μονάδες για να απωλέσει στη συνέχεια πάνω από 60%, και να κλείσει στις 1039 μονάδες ακριβώς ένα μήνα μετά.  Οι δύο δείκτες BDI και BCI έχουν υψηλότατο βαθμό θετικής συσχέτισης, όπου οι αυξομειώσεις είναι σχεδόν ταυτόχρονες, αλλά πολύ μεγαλύτερη για τον δείκτη των Capesize.

Ο δείκτης των Panamax κινείτο πέριξ των 900 μονάδων στις αρχές Νοεμβρίου, και είχε μια εντυπωσιακή άνοδο φτάνοντας στις 1567 μονάδες στις 7 Δεκεμβρίου, με μια σχετική χρονική υστέρηση σε σχέση με τον BDI για να επανέλθει μέσα σε  15 μέρες ξανά στα επίπεδα των  900 μονάδων.

Σε αντίθεση, οι δείκτες για τα Supramax και τα Handysize εμφάνισαν μια ήπια ανοδική τάση τον τελευταίο 1,5 μήνα κερδίζοντας 27% και 38% αντίστοιχα, χωρίς τις υψηλές διακυμάνσεις των υπολοίπων δεικτών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.