H καθιέρωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο

H καθιέρωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο

156
H καθιέρωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ετήσιο συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II, αναδεικνύοντας ότι -υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με την αξιοποίηση συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων- η διαθέσιμη τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την καθιέρωση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια του συνεδρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Attica Group, μιας εκ των σημαντικότερων Ελληνικών εταιρειών της επιβατηγού ναυτιλίας. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αφορά στην από κοινού μελέτη όλων των προϋποθέσεων για χρήση του ΥΦΑ ως καυσίμου από τον στόλο του Ομίλου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης και κρατικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Ενέργειας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη συμβολή του προγράμματος Poseidon Med II στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Με φόντο το αναδυόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, και την ανάγκη συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ το 2020, διεξήχθη η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη του χώρου της ναυτιλίας και της ενέργειας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κοινωνικά οφέλη, καθώς και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές που καθιστούν το ΥΦΑ ως βιώσιμη λύση για τη ναυτιλία.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες για τη μετάβαση στην εποχή του ΥΦΑ, όπως το κόστος μετασκευής των πλοίων και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων υποδομών ανεφοδιασμού στη Μεσόγειο και ανά τον κόσμο. Ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση πρωτοβουλιών που ήδη αναπτύσσουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, και αφορούν στις μετασκευές πλοίων καθώς και σε σχέδια για ναυπήγηση νέων που θα χρησιμοποιούν το ΥΦΑ ως καύσιμο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασαν χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία που προσφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών ΥΦΑ.

Στην καταληκτική ενότητα του συνεδρίου, εκπρόσωποι της βιομηχανίας ναυτιλιακού εξοπλισμού παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και υλοποιούνται σε πλοία και λιμάνια παγκοσμίως. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, καθώς και στην ανάπτυξη δικλείδων ασφαλείας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας με ΥΦΑ.

Χορηγός Επικοινωνίας: H Ναυτεμπορική

Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: naftemporiki.gr, energypress.gr, www.maritimes.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.