Το συνέδριο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής...

Το συνέδριο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

367
Το συνέδριο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας

Στην αίθουσα της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά διεξήχθη με επιτυχία το συνέδριο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Ομιλητές του συνεδρίου ήταν οι κ.κ. Σπύρος Παντελιάς, Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Βασίλης Μαντζαβίνος, General Manager Greece UniCredit Bank AG, Athens Branch, o Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Ναυτιλιακών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μανώλης Καβουσανός και ο Θάνος Παπανικολάου, της Deloitte Greece. Το συνέδριο συντόνιζε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γιώργος Λάιος, Senior Director, Ship Finance της Royal Bank of Scotland. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Βουγιούκας και ο κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στη διάρκεια τόσο των ομιλιών όσο και των ερωτημάτων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που άπτονται των σχέσεων μεταξύ των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία. Επισημάνθηκε η συνεχιζόμενη αποχώρηση πολλών τραπεζών-κολοσσών από την ναυτιλία, ενώ μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι δυσκολίες εύρεσης χρηματοδοτικών μέσων, ιδίως για τις μικρές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με 1 έως 4 πλοία. Επίσης σχολιάστηκαν, οι ιδιαίτερα υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες για επιχειρήσεις με πλοία χύδην ξηρού φορτίου, κρουαζιερόπλοιων και LNG, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η κυκλικότητα της ναυτιλίας επηρεάζει ιδιαίτερα την ικανότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τέλος, επιχειρήθηκε μια πρώτη προσέγγιση αναφορικά με τους εποπτικούς κανόνες που τίθενται από την Κεντρική Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες, στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ και της υπό συζήτηση Βασιλείας IV.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον πρόσφατα θανόντα Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης των τραπεζικών στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας, ο ρόλος του οποίου στην ανάπτυξη των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων αναγνωρίζεται από το σύνολο σχεδόν των φορέων της ναυτιλίας.

screenshotscreenshotscreenshot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.