Η εντεινόμενη ναυτιλιακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τις Γερμανικές τράπεζες

Η εντεινόμενη ναυτιλιακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τις Γερμανικές τράπεζες

210
Η εντεινόμενη ναυτιλιακή κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τις Γερμανικές τράπεζες

Πριν από λίγες εβδομάδες η δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η άλλοτε μεγαλύτερη -γερμανική- τράπεζα ενυπόθηκων ναυτιλιακών δανείων του κόσμου HSH Nordbank AG προχώρησε σε διαγραφή χρεών ύψους €547 εκατ. της γερμανικής εταιρείας Norddeutsche Vermögen Holding (NVH) του πλοιοκτήτη Bernd Kortüm, στην οποία ανήκει και η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Norddeutsche Reederei H. Schuldt, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Τώρα, μία ακόμα γερμανική κρατική τράπεζα η Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord/LB) εμφανίζεται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, η Nord/LB ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, από τα οποία προκύπτουν απώλειες της τάξης των € 736 εκατομμυρίων (μετά φόρων). Η αιτία αυτού του κακού οικονομικού αποτελέσματος ήταν η εντεινόμενη ναυτιλιακή κρίση. Για το σύνολο του 2016 η διοίκηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας, η οποία έχει έδρα το Αννόβερο και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας με σύνολο ενεργητικού 181 δις ευρώ, αναμένει ζημίες ύψους 1 δις ευρώ. Αλλά για το 2017 η εικόνα προβλέπεται σαφώς καλύτερη, με καταγραφή αξιόλογων κερδών.

Η Nord/LB θα επιβαρυνθεί, επίσης, σημαντικά από το γεγονός ότι αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της προβληματικής Bremer Landesbank (ΒLB), καταβάλλοντας για το σκοπό αυτό στην πόλη της Βρέμης και στην ένωση των αποταμιευτικών τραπεζών της Κάτω Σαξονίας ποσό €180 εκατ., καθώς η ΒLB βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ζημίες, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων που είχε χορηγήσει. Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η ΒLB κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους € 384 εκατομμυρίων.

Φωτό: norddeutsche-reederei.de

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.