Δεκάδες οι ναυπηγήσεις νέων κρουαζιερόπλοιων έως το 2026

Δεκάδες οι ναυπηγήσεις νέων κρουαζιερόπλοιων έως το 2026

223
Δεκάδες οι ναυπηγήσεις νέων κρουαζιερόπλοιων έως το 2026

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν μέσα στην επόμενη δεκαετία τη ναυπήγηση δεκάδων νέων κρουαζιερόπλοιων. Συγκεκριμένα μέχρι το 2026, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA), 75 νέα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να ναυπηγηθούν με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες μίας συνεχώς διευρυνόμενης ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας, ενώ από τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία θα παραδοθούν έως το 2019 συνολικά 48 νέα κρουαζιερόπλοια.

Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά κατά το περασμένο έτος εξυπηρετήθηκε από 123 κρουαζιερόπλοια, τα οποία ανήκαν σε συνολικά 39 εταιρείες. Έχει ενδιαφέρον ότι από τα 6,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που επέλεξαν το 2015 ένα ταξείδι σε κρουαζιερόπλοιο (αύξηση 3% σε σχέση με το 2014), τα 6,1 εκατομμύρια ξεκίνησαν την κρουαζιέρα τους από ένα ευρωπαϊκό λιμάνι. Συγκεκριμένα, το 32,7% εξ αυτών επέλεξε μία κρουαζιέρα με λιμάνι αναχώρησης στην Ιταλία, το 20,9% με λιμένα αναχώρησης στην Ισπανία, το 17,3% αναχώρησε από βρετανικούς λιμένες, το 9,6% από γερμανικούς λιμένες, το 5,1% από γαλλικούς, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται Ελλάδα και Δανία με ποσοστά πέριξ του 3%.

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των Ευρωπαίων επιβατών κρουαζιέρας, το 27% εξ αυτών προέρχεται από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούν η Ιταλία (12%), η Γαλλία (9%) και η Ισπανία (7%).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/INGO WAGNER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.