To δεξαμενόπλοιο… φάντασμα στη θάλασσα του Μαρμαρά

To δεξαμενόπλοιο… φάντασμα στη θάλασσα του Μαρμαρά

1209
To δεξαμενόπλοιο… φάντασμα στη θάλασσα του Μαρμαρά

Ο δαίμονας του τυπογραφείου ή μάλλον του κυβερνοχώρου παραμένει αδάμαστος. Αν και πολλά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναμετέδιδαν μέχρι πριν λίγο την είδηση για έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, τελικά αποδείχτηκε ότι η μετάφραση της πρωτογενούς πληροφορίας από την τουρκική γλώσσα ήταν ανακριβής και οδήγησε σε εσφαλμένη αναμετάδοση της τραγικής είδησης .

Η ταχύτητα και… η βιασύνη ως προς τη μετάδοση της πληροφορίας οδήγησε πολλά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο, να αναμεταδώσουν ότι σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα του Μαρμαρά με θύματα 3 τουλάχιστον άτομα και ένα νεκρό, από τα εγκαύματα που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η έκρηξη τελικά δεν αφορούσε δεξαμενόπλοιο αλλά δεξαμενή σε αποθήκη στην περιοχή Büyükçekmece. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επισκευής της δεξαμενής με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη και των τραυματισμό δύο ακόμα άτυχων επισκευαστών.

Η ταχύτητα της πληροφόρησης και δυστυχώς η προχειρότητα στην αναμετάδοση και κυρίως στη μετάφραση της πρωτογενούς είδησης από ‘ασυνήθιστες’ γλώσσες, σε συνδυασμό με την άγνοια πολλών δημοσιογράφων σε κεντρικά ΜΜΕ ή πρακτορεία που αναμεταδίδουν ειδήσεις οδηγούν σε επανάληψη και ανακύκλωση λανθασμένων πληροφοριών. Ευθύνη έχουν όμως και όλοι οι δημοσιογράφοι στον κυβερνοχώρο ως προς την πλήρη εξακρίβωση όχι μόνο της μεταφρασμένης είδησης αλλά και της πρωτογενούς πηγής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.