Ξεκινά μία νέα εποχή προσιτών υπερηχητικών αεροπορικών ταξιδιών;

Ξεκινά μία νέα εποχή προσιτών υπερηχητικών αεροπορικών ταξιδιών;

426
Ξεκινά μία νέα εποχή προσιτών υπερηχητικών αεροπορικών ταξιδιών;

Η νεοφυής επιχείρηση Boom, που δραστηριοποιείται στον χώρο της αεροδιαστημικής, ελπίζει να εγκαινιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια μία νέα εποχή προσιτών υπερηχητικών αεροπορικών ταξιδιών. Πριν λίγες ημέρες η εταιρεία παρουσίασε το υπερηχητικό της αεροσκάφος ΧΒ-1 ή «Baby Boom», το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως και 10% μεγαλύτερη σε σχέση με το Concord. Η πρώτη πτήση του ΧΒ-1 ή «Baby Boom» αναμένεται για τα τέλη της άνοιξης του 2017.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 ενώ πρόσφατα στο εταιρικό σχήμα εισήλθε και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέσω της εταιρείας του Spaceship Company, προσφέροντας την απαραίτητη τεχνογνωσία στους τομείς της κατασκευής και μηχανικής.

Το κανονικό Boom Passenger Jet θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από το ΧΒ-1 ή «Baby Boom», φτάνοντας τα συνολικά 52 μέτρα μήκος, και θα μοιάζει με το Concorde. Το νέο αεροσκάφος θα διαθέτει τρεις κινητήρες χωρίς μετάκαυση, κάτι που θα οδηγεί σε λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.

Το Boom Passenger Jet θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 4.500 ναυτικά μίλια, κατά τι μεγαλύτερη από ότι το Concorde, με το ύψος πλεύσης να αγγίζει τα 60.000 πόδια (περίπου 18.200 μέτρα). Θα μπορεί να μεταφέρει 45 επιβάτες (σε σχέση με τους 100 του Concorde), σε μονή σειρά καθισμάτων.

Το ταξίδι Λονδίνο-Νέα Υόρκη, μετ’ επιστροφής, θα κοστίζει $5.000. Δηλαδή τη μισή τιμή από ό,τι κόστιζε το αντίστοιχο ταξίδι με το Concorde ή όσο κοστίζει η πτήση σε πρώτη θέση με ένα συμβατικό Boeing 777. Η διάρκεια της πτήσης θα φτάνει τις 3 ώρες και 24 λεπτά, ενώ ένας επιβάτης θα φτάνει από το Σαν Φρανσίσκο στο Τόκιο εντός πέντε ωρών και από το Λος Άντζελες στο Σύδνεϋ σε έξι ώρες. Βέβαια, για τις δύο τελευταίες διαδρομές θα απαιτείται ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους με καύσιμα εν πτήσει.

Το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η εταιρεία για παραγωγή του αεροσκάφους, ενώ η Virgin Atlantic έχει ήδη προβεί σε παραγγελία 10 Boom Passenger Jets, ενώ μία ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε παραγγελία 15 αεροσκαφών, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι.

 

Φωτό: boomsupersonic.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.