Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: παραμένει ο κίνδυνος των Σομαλών πειρατών

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: παραμένει ο κίνδυνος των Σομαλών πειρατών

120
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: παραμένει ο κίνδυνος των Σομαλών πειρατών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο της άδειας για την παρουσία της διεθνούς ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας. Η ανανέωση της άδειας έρχεται σε μία χρονική περίοδο, όπου τα περιστατικά πειρατείας έχουν μεν περιοριστεί αλλά σε κάθε περίπτωση η πειρατεία «εξακολουθεί να παραμένει ένα θέμα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία». Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι οι Σομαλοί πειρατές έχουν πλέον στρέψει το ενδιαφέρον τους από τις επιθέσεις προς μεγάλα εμπορικά πλοία προς μικρά σκάφη, κυρίως αλιευτικά, ενώ υπό ομηρία τους βρίσκονται σχεδόν 40 μέλη πληρωμάτων αλιευτικών σκαφών (στοιχεία Αυγούστου 2016).
Με την ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος 2316 (2016) το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι την πρωταρχική ευθύνη για την καταπολέμηση της πειρατείας την έχουν οι Αρχές της Σομαλίας, ζητώντας από τις τελευταίες να οδηγούν τους πειρατές που συλλαμβάνονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Επιπλέον, ζητήθηκε εκ νέου από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ αλλά και τους περιφερειακούς οργανισμούς να συνεργαστούν με τις σομαλικές Αρχές αλλά και μεταξύ τους για να καταπολεμηθούν πειρατικά φαινόμενα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του σχετικά με αναφορές για διεξαγωγή παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας εντός των χωρικών υδάτων της Σομαλίας, μία δραστηριότητα που θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση πειρατικών φαινομένων. Και ο λόγος είναι ότι η παράνομη αλιεία οδηγεί σε απώλεια μεγάλων εσόδων για το σομαλικό κράτος, γεγονός που προκαλεί με τη σειρά του οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση στις παράκτιες κοινότητες της χώρας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/MARK R. CRISTINO

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.