Εντυπωσιακή η ανάπτυξη της Κινέζικης αεροπορικής αγοράς

Εντυπωσιακή η ανάπτυξη της Κινέζικης αεροπορικής αγοράς

52
Εντυπωσιακή η ανάπτυξη της Κινέζικης αεροπορικής αγοράς

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής Airbus, όπως αυτές παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεσή της που φέρει τον τίτλο «2016-2035 Global Market Forecast», η Κίνα θα χρειαστεί κατά την περίοδο από το 2016 έως και το 2035 συνολικά 5.970 αεροσκάφη νέα αεροσκάφη, επιβατικά αλλά και φορτηγά. Το κόστος αγοράς των νέων αεροσκαφών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 851 δις ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αντιπροσωπεύουν το 18% της παγκόσμιας συνολικής ζήτησης, η οποία αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 33.000 νέων αεροσκαφών για την επόμενη εικοσαετία.
Η ανάγκη της Κίνας σε νέα αεροσκάφη, κατά κύριο λόγο επιβατικά, οφείλεται στην αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξης της αεροπορικής της αγοράς, που θα αγγίξει ποσοστά της τάξης του +7% για τα επόμενα 20 χρόνια, αρκετά πάνω δηλαδή από τον εκτιμώμενο παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης.
Η αύξηση των αερομεταφορών στην Κίνα, τόσο προς εγχώριους όσο και προς διεθνείς προορισμούς κυρίως προς ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, αποδίδεται στη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων και την κατά συνέπεια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα οδηγήσει και σε αύξηση των ταξιδιών που θα πραγματοποιούνται, τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους.
Η Airbus εκτιμά ότι ενώ σήμερα αντιστοιχούν 0,3 αεροπορικά ταξίδια ανά κάτοικο της Κίνας, μέχρι το 2035 η εικόνα θα έχει αλλάξει δραματικά, με 1,3 ταξίδια να αντιστοιχούν σε κάθε Κινέζο. Πρόκειται για μεγέθη και αναλογίες που σήμερα καταγράφονται στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Greg Baker POOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.