Αλλαγή στην επενδυτική πολιτική για τη Μεγ. Βρετανία στον απόηχο του Brexit

Αλλαγή στην επενδυτική πολιτική για τη Μεγ. Βρετανία στον απόηχο του Brexit

136
Αλλαγή στην επενδυτική πολιτική για τη Μεγ. Βρετανία στον απόηχο του Brexit

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία που επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη μετά-Brexit εποχή παρουσίασε σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προσπαθώντας, σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, να αποτυπώσει τη νέα πολιτική – οικονομική στόχευση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το άρθρο αναφέρεται στον τρόπο αντίληψης της νέας τάξης πραγμάτων από τοπικούς φορείς και ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Grimsby και του Hull και ήταν υποστηρικτές της προοπτικής του Brexit. Οι κάτοικοι στέκονται σήμερα αισιόδοξοι για τα μελλούμενα καθώς θεωρούν ότι οι περιοχές τους θα λάβουν προσεχώς αυτό που τους αξίζει. Πως μπορεί κάποιος να παραμένει τόσο αισιόδοξος;
Η απάντηση δίνεται από τους αριθμούς: $61 εκ. σε επενδύσεις διακινούνται στην εν λόγω περιοχή από εταιρείες που εξειδικεύονται σε αιολικά πάρκα και γενικότερα στην αιολική ενέργεια. Η Siemens AG διαθέτει ένα εργοστάσιο αξίας 310 εκ. λιρών στην πόλη του Hull.
Επιπλέον, η Dong Energy A/S, η μεγαλύτερη εταιρεία εγκατάστασης offshore ανεμογεννητριών, ανακοίνωσε, τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού και εξυπηρέτησης στο Grimsby για τουλάχιστον τρία υπό σχεδιασμό offshore αιολικά πάρκα. Το νέο κέντρο αποτελεί τμήμα ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 6 εκ. λιρών στις περιοχές του Grimsby και του Humber μέχρι το 2019.
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει και μία σειρά άλλων πρωτοβουλιών που μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάκαμψη των εν λόγω περιοχών. Με βάσει τις εξελίξεις ο κ. John Prescott, πρώην βουλευτής της περιφέρειας Hull East δήλωσε ότι η περιοχή του Hull είναι το Aberdeen της νέας βιομηχανικής ανάπτυξης με σημείο αιχμής την πράσινη ανάπτυξη. Ωστόσο, ο πρώην πολιτικός θεωρεί ότι στο τέλος το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα φύγει από την… Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το Grimsby και το Hull, παρουσίαζαν και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μάλιστα διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο. Παράλληλα υπάρχουν και έντονες μισθολογικές διαφορές ιδίως με τα μεγάλα αστικά κέντρα (ενδεικτικά ο μέσος μισθός στο Λονδίνο είναι κατά 38% υψηλότερος). Η περιοχή βίωσε την σημαντική πτώση της βαριάς βιομηχανίας (χαλυβουργίες) αλλά και την συρρίκνωση στην πρωτογενή παραγωγή.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και καθώς η λαϊκή ετυμηγορία για Brexit φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί, η πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, προσπαθεί μέσω πρωτοβουλιών να στηρίξει τις εταιρείες παραγωγής και εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας, σε μια νέα προσπάθεια να βρει “συμμάχους” που θα βοηθήσουν τη βρετανική οικονομία σ’ αυτή τη νέα εποχή. Ως συνέπεια αυτού, το Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει ήδη δεσμεύσει περισσότερες από 730 εκ. λίρες προκειμένου να υποστηρίξει την δημιουργία offshore αιολικών πάρκων και άλλων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.