Η Maersk θα σταματήσει την πώληση των πλοίων που παροπλίζει

Η Maersk θα σταματήσει την πώληση των πλοίων που παροπλίζει

400
Η Maersk θα σταματήσει την πώληση των πλοίων που παροπλίζει

Η Maersk ανακοίνωσε ότι σταματάει την πώληση των πλοίων που αποσύρει από τον στόλο της προκειμένου να εξασφαλίσει την περιβαλλοντικά φιλική ανακύκλωσή τους. Η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «North Sea Producer» αποτέλεσε την απαρχή για αυτή την απόφαση το οποίο έπειτα από 32 χρόνια υπηρεσίας με την Maersk οδηγήθηκε για διάλυση σε ένα κακής φήμης διαλυτήριο στο Μπαγκλαντές. Το πλοίο είχε πουληθεί από την Maersk τον Απρίλιο ενώ ο νέος ιδιοκτήτης του το οδήγησε σε ένα διαλυτήριο στο Μπαγκλαντές τον Αύγουστο. Η Maersk παραδέχθηκε ότι δεν είχε την δυνατότητα ελέγχου της διάθεσης του πρώην πλοίου της στο συγκεκριμένο διαλυτήριο.

Πλέον η Maersk θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την διάλυση ενός πλοίου το οποίοι δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο για την εταιρεία και δεν θα προχωράει στην πώλησή του σε τρίτους. Έτσι η εταιρεία θα διασφαλίσει ότι η διάλυση του πλοίου θα πραγματοποιείται βάσει των προδιαγραφών που έχει θέσει η Maersk και οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους παραμέτρους που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς.

Να σημειωθεί ότι όταν η διάλυση ενός πλοίου λαμβάνει χώρα στην ακτή, όπως στις περιπτώσεις των διαλυτηρίων της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, τότε τα πλοία διαλύονται κυρίως με την χρήση εργατών και όχι μηχανημάτων, οι οποίοι εργάζονται με πλημμελή εξοπλισμό ασφάλειας, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Μόνο για το 2016, 17 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους στην Chittagong Beach στο Μπαγκλαντές κατά την εργασία τους σε διαλύσεις πλοίων. Επιπρόσθετα η διάλυση πλοίων με αυτό τον τρόπο ρυπαίνει σημαντικά το θαλάσσιο περιβάλλον με τοξίνες και υπολείμματα πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.