Σε αύξηση των αμυντικών της δαπανών προχωρά η Γερμανία

Σε αύξηση των αμυντικών της δαπανών προχωρά η Γερμανία

72
Σε αύξηση των αμυντικών της δαπανών προχωρά η Γερμανία

Η Γερμανία φαίνεται πως αφήνει πίσω της την περίοδο της λιτότητας στις αμυντικές δαπάνες. Κύριοι λόγοι πίσω από την απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών φαίνεται ότι είναι τόσο η ρωσική “απειλή”, κυρίως έπειτα από τις πρόσφατες ενέργειες επίδειξης ισχύος της Μόσχας, με τις υπερπτήσεις αεροσκαφών και τις διελεύσεις υποβρυχίων σε περιοχές της Βαλτικής, όσο και η διαπίστωση ότι λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. Ειδικότερα το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι το 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του αποτελεί ένα ελάχιστο όριο αμυντικών δαπανών, όμως μόλις πέντε από τα 29 κράτη μέλη το τηρούν και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η Γερμανία.
Προς την κατεύθυνση λοιπόν της αύξησης των αμυντικών της δαπανών, η Γερμανία αποφάσισε τη διάθεση ποσού $1,5 δις για την αγορά πέντε κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας. Στόχος η ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΠΝ της Γερμανίας στις ευαίσθητες περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας. Τα δύο από τα πέντε νέα πολεμικά πλοία προγραμματίζεται να παραδοθούν το 2019 ενώ τα υπόλοιπα τρία θα παραδοθούν το 2023. Να σημειωθεί ότι ένα παράλληλο πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων πολλαπλών ρόλων αξίας $4 δις αναμένεται ότι θα αποφασιστεί μέχρι τα μέσα του 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.