Οι εξελίξεις για τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα

Οι εξελίξεις για τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα

94
Οι εξελίξεις για τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα

Θετικό κλίμα επικρατεί στις τάξεις των Ευρωπαίων πλοιοκτητών μετά την πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα και την αντιπροσωπεία της ακτοφυλακής. Η ECSA είναι υπέρ της δημιουργίας αυτού του οργάνου (Coast Guard Agency) ως πυλώνα εγγύησης της διέλευσης των εμπορικών στόλων από τη Μεσόγειο. Αυτήν την προοπτική συμμερίζεται και ο Γ.Γ. της ECSA, κ. Patrick Verhoeven. Θυμίζουμε ότι τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπων – μεταναστών, χωρίς ωστόσο να προορίζονται ή να είναι στα καθήκοντά τους κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου. Το πλήρωμα λοιπόν και εν γένει το πλοίο, είναι εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους όπως ατυχήματα, ζητήματα υγείας, ψυχολογική πίεση κλπ.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνεργασία τριών φορέων, δηλαδή τη συνεργασία μεταξύ European Maritime Safety Agency, European Fisheries Control Agency και Frontex. Ο κάθε φορέας από το δικό του μετερίζι θα ενισχύσει τις αρχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και αν χρειαστεί διεθνές επίπεδο. Αυτό θα επιτευχθεί με διαφόρους τρόπους όπως με την κοινή χρήση πληροφοριών και δεδομένων από πλοίο σε πλοίο, με την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας συμβάλλοντας παράλληλα με χώρο ή επίγειες υποδομές, με τη θέσπιση βέλτιστων πρακτικών και εκπαίδευσης του προσωπικού, την ανάλυση των επιχειρησιακών προκλήσεων και τους εν δυνάμει κινδύνους που ανακύπτουν στο ναυτιλιακό τομέα.

Φωτο: EPA, Φωτογράφος CHRISTIAN CHARISIUS

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.