Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου

Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου

65
Η Ένωση Δανών Εφοπλιστών υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου

Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Δανών Εφοπλιστών και παρά τις όποιες αντιδράσεις από ακτιβιστές και συλλόγους, που εναντιώνονται στις ιδέες του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, τα μέλη της Ένωσης υποστηρίζουν τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές ως αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο της Δανίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όλων των χωρών του κόσμου.
Η Ένωση, μάλιστα, των Δανών Εφοπλιστών εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ρητορική ενάντια στις Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΕΣ) και των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) αρχίζει να εντείνεται ακόμα και στις ίδιες της χώρες μέλη της ΕΕ, δυσκολεύοντας το έργο της τελευταίας στις σχετικές διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για συμφωνίες περί ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων.
Ο Kristian Jensen, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, σε δηλώσεις του τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Δανία το ελεύθερο εμπόριο, επισημαίνοντας ότι η Δανία είναι μία μικρή αλλά ανοικτή οικονομία και κερδίζει πολλά από το ελεύθερο εμπόριο, με το παράδειγμα της δανέζικης ναυτιλίας να είναι το πλέον χαρακτηριστικό για το τι μπορεί να πετύχει η μικρή Δανία στον κόσμο.
Από την πλευρά της η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών σημειώνει ότι «αν και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον θετικό αντίκτυπο του ελεύθερου εμπορίου, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τμήματα του πληθυσμού δεν βλέπουν τα οφέλη που προκύπτουν από την ίδια με εμάς οπτική γωνία. Εάν αγνοήσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου τότε θα μπορούσαμε δυνητικά να οδηγηθούμε σε ένα πολύ χειρότερο σενάριο, αυτό της εισαγωγής προστατευτικών μέτρων, που θα επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία διεξαγωγής των εμπορικών μας συναλλαγών».
Και η Ένωση σημειώνει -μέσω του Jakob Ullegård, που είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της – ότι από μία τέτοια εξέλιξη η δανέζικη ναυτιλία, που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έχει μόνο να χάσει και όχι να κερδίσει, καθώς ο προστατευτισμός θα οδηγήσει σε μείωση του διεθνούς εμπορίου, ενώ θα ενισχύσει την φτώχια σε μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των «Danish Maritime Days» (24-28 Οκτωβρίου 2016), που εφέτος μεταξύ άλλων θέτουν στο επίκεντρό τους «το ελεύθερο εμπόριο και την παγκόσμια ναυτιλία».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-BERND WUESTNECK

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.