Η Πολωνία επενδύει δεκάδες δις ευρώ για εκσυγχρονισμό της ναυπηγικής της βιομηχανίας

Η Πολωνία επενδύει δεκάδες δις ευρώ για εκσυγχρονισμό της ναυπηγικής της βιομηχανίας

249
Η Πολωνία επενδύει δεκάδες δις ευρώ για εκσυγχρονισμό της ναυπηγικής της βιομηχανίας

Στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην μικρή πολωνική πόλη της Krynica το 26ο Οικονομικό Φόρουμ. Λόγω της οργάνωσης σε αυτήν την πόλη κάθε Σεπτέμβριο αυτού του οικονομικού φόρουμ, όπου παρευρίσκονται πολιτικοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, η πόλη συχνά ονομάζεται ως το ανατολικό Νταβός.
Στο πλαίσιο του 26ου Οικονομικού Φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης της Πολωνίας Jerzy Kwieciński τόνισε μεταξύ άλλων την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα επιτρέψουν στην χώρα να αποκτήσει μέχρι το 2023, μεταξύ άλλων, σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, μία ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και μία ισχυρή μεταλλευτική βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Morawiecki Plan», που έχει πάρει την ονομασία του από τον εμπνευστή του υπουργό Ανάπτυξης της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, θα δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει η χώρα νέα πολωνικής ναυπήγησης επιβατηγά πλοία (σχέδιο «Bathory»), νέα υψηλής ταχύτητας εμπορευματικά τραίνα (σχέδιο «Luxtorpeda 2.0»), ενώ μέσω του σχεδίου «Polish Mining Combine» η Βαρσοβία στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής αλλά και των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος αλλά και κατασκευαστικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Από αυτά τα σχέδια, το πρώτο που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είναι το σχέδιο «Bathory», που θα αναγεννήσει την πολωνική ναυπηγική βιομηχανία. Μάλιστα, τα πολωνικά ναυπηγεία θα ξεκινήσουν άμεσα τη ναυπήγηση δύο νέων επιβατηγών-οχηματαγωγών για την εταιρεία Polish Baltic Shipping Company, με το πρώτο να παραδίδεται το 2019.

Φωτό: portgdansk.pl

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.