Καινοτόμο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για τα αυτόνομα, μη επανδρωμένα πλοία

Καινοτόμο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για τα αυτόνομα, μη επανδρωμένα πλοία

691
Καινοτόμο πρόγραμμα, ανοίγει το δρόμο για τα αυτόνομα, μη επανδρωμένα πλοία

Η Νορβηγική κυβέρνηση δημιούργησε την πρώτη περιοχή δοκιμής για μη επανδρωμένα πλοία -drone ships- στον κόσμο, ένδειξη ότι η κίνηση της βιομηχανίας προς την αυτόνομη ναυτιλία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η περιοχή δοκιμής βρίσκεται στο Trondheim, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό-κεντρικό τμήμα της χώρας κατά μήκος της Νορβηγικής Θάλασσας. Η συμφωνία που καθορίζει το χώρο δοκιμής, υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από την Norwegian Maritime Authority και τη Norwegian Coastal Administration. Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχει επίσης και το Norwegian University of Science and Technology (NTNU), το Kongsberg Seatex,το Kongsberg Maritime, η Marintek και η Maritime Robotics.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το NTNU και το Sintef, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός στη Σκανδιναβία, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την περιοχή για δοκιμές.
“Υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν στον τομέα της ναυτιλίας στις μέρες μας, τόσο στην αυτονομία όσο και στις νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις», είπε ο Olav Akselsen, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Πλοήγησης.
Επιπλέον τόνισε πώς: «Η νορβηγική Ναυτιλιακή Αρχή είναι ένας σημαντικός εταίρος για όσους ασχολούνται με την καινοτομία. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία έτσι ώστε να μπορούμε να ηγηθούμε στην ανάπτυξη των κανόνων και κανονισμών που θα λαμβάνονται υπόψη στις νέες τεχνικές λύσεις.”
Μέχρι στιγμής την ηγεσία στην προσπάθεια ώθησης της ναυτιλίας προς την ανάπτυξη των λεγόμενων μη επανδρωμένων πλοίων-drone ships- έχει η Rolls-Royce, παγκόσμια εταιρεία παροχής συστημάτων ισχύος, μαζί με τη φινλανδική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο μάλιστα των προσπαθειών της, η Rolls Royce ηγείται του έργου «Advanced Autonomous Waterborne Applications», ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα αυτόνομα, μη επανδρωμένα πλοία στο -όχι και τόσο- μακρινό μέλλον.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.