Οι τιμές του πετρελαίου δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στις οικονομίες των χωρών του...

Οι τιμές του πετρελαίου δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στις οικονομίες των χωρών του Περσικού

60
Οι τιμές του πετρελαίου δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στις οικονομίες των χωρών του Περσικού

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Σαουδική Αραβία) αδυνατούν να βρουν πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις, εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος που προκαλούν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού οίκου οικονομικών αναλύσεων ICAEW.
Ενώ η μέση τιμή του αργού προβλέπεται να φτάσει τα $ 44/βαρέλι το 2016 για να αγγίξει τα $50/βαρέλι το 2017, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου προκαλούν εμπόδια στις οικονομίες των χωρών του Περσικού που παραμένουν ελλειμματικές, παρά την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών κατά 2,4% φέτος και 2,8% το 2017.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου προκαλούν μείωση, τόσο των δημοσίων επενδύσεων όσο και των κρατικών ταμειακών διαθεσίμων που είναι τοποθετημένα στις εμπορικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων στην αγορά από τις τράπεζες, ενώ και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δημιουργούν αυξανόμενα ελλείμματα κάνοντας επιτακτική τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών του Κόλπου κατά το πρώτο μισό του 2016, επέτεινε τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την πλευρά των τραπεζών για να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου θα πρέπει να επιμείνουν σε δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να διασφαλιστούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων ώστε αυτές να μπορούν να προβούν σε νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.