Το παγοθραυστικό Polaris αποτελεί δείγμα της φινλανδικής ναυπηγικής τεχνογνωσίας

Το παγοθραυστικό Polaris αποτελεί δείγμα της φινλανδικής ναυπηγικής τεχνογνωσίας

369
Το παγοθραυστικό Polaris αποτελεί δείγμα της φινλανδικής ναυπηγικής τεχνογνωσίας

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, το ναυπηγείο Arctech στο Ελσίνκι, παρέδωσε στο Φιλανδικό Οργανισμό Μεταφορών, ένα ισχυρό παγοθραυστικό το οποίο έλαβε το όνομα Polaris.
Η Υπηρεσία Μεταφορών της Φιλανδίας παραχώρησε το σκάφος στην Arctia Icebreaking Ltd., εταιρεία παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών σε πολικές περιοχές, η οποία ανήκει στη χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.
Το πρωτότυπο σκάφος έχει σχεδιαστεί για να υπηρετήσει για τουλάχιστον 50 χρόνια σε επιχειρήσεις που αφορούν σπάσιμο πάγων, στην αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο καθώς και στις θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης. Τελευταία φορά που ναυπηγήθηκε παγοθραυστικό τέτοιου μεγέθους ήταν το έτος 1994.
Το παγοθραυστικό Polaris αποτελεί δείγμα της φινλανδικής ναυπηγικής τεχνογνωσίας καθώς χρησιμοποιήθηκε καινοτόμος σχεδιασμός τόσο για τη μορφή του κύτους όσο και για τη μονάδα πρόωσης του, αφού είναι εξοπλισμένο με τρεις προωστήρια συστήματα Azipod, που έχουν την δυνατότητα περιστροφής έως 360 μοίρες.
Επιπλέον, το σκάφος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ως καύσιμο είτε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είτε πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Σημειώνεται πως το πλοίο συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα εκπομπών του ΙΜΟ καθώς και με τις ειδικές απαιτήσεις για τις εκπομπές θείου στη Βαλτική Θάλασσα.

Κύρια χαρακτηριστικά του σκάφους:
Μήκος: 110 m
Πλάτος: 24.4 m
Βύθισμα: 8 m
Ταχύτητα: 17 kn
Gross Tonnage: 9300
Deadweight: 3000 t
Πλήρωμα: 16 (+8) άτομα
Classification: Lloyd’s Register

Το βίντεο με τα στάδια της ναυπήγησης

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.