Δυσανασχετεί η Βραζιλία για τη λήψη μέτρων στις εισαγωγές ορισμένων μετάλλων

Δυσανασχετεί η Βραζιλία για τη λήψη μέτρων στις εισαγωγές ορισμένων μετάλλων

60
Δυσανασχετεί η Βραζιλία για τη λήψη μέτρων στις εισαγωγές ορισμένων μετάλλων

Σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων της Βραζιλίας, η κυβέρνηση στη Μπραζίλια πρόκειται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization – WTO) σχετικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για περιορισμό στις εισαγωγές ορισμένων μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, η US International Trade Commission (USITC), ψήφισε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, την επιβολή τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων ψυχρής έλασης από χάλυβα, από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με ευρήματα της USITC, τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην αυτοκινητοβιομηχανία, λάμβαναν αμφίβολες επιδοτήσεις και πωλούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τιμές κάτω της εύλογης εμπορικής αξίας. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στις εγχώριες βιομηχανίες χάλυβα.
Με τον συγκεκριμένο περιορισμό, οι Usiminas και Companhia Siderurgica Nacional (CSN), δύο κορυφαίες βραζιλιάνικες εταιρείες εξαγωγής προϊόντων ψυχρής έλασης από χάλυβα, αντιμετωπίζουν κατά τον τελευταίο μήνα σημαντικά προβλήματα. Σημειώνεται πως οι δύο εταιρείες εξήγαγαν στις ΗΠΑ κατά το 2015 χάλυβα, συνολικής αξίας $285 εκ.
Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν αιτήματος των δύο εταιρειών, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε την ανάγκη διεξαγωγής προκαταρκτικού σταδίου έρευνας, προτού το θέμα οδηγηθεί στον WTO.
Σημειώνεται πως Βραζιλία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη κατά την τελευταία δεκαετία, με «μήλο της έριδος» τις επιδοτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη βιομηχανία βαμβακιού, η οποία αποτελεί υπόθεση- σημείο αναφοράς, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.