Η Άγκυρα ζητά την παύση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Metsamor

Η Άγκυρα ζητά την παύση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Metsamor

87
Η Άγκυρα ζητά την παύση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Metsamor

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας έχει, δήλωσε τη Δευτέρα στη Βιένη ότι ο πυρηνικός σταθμός Metsamor της Αρμενίας θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τη λειτουργία του, καθώς οι πληθυσμοί της ευρύτερης περιοχής δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μια ακόμα καταστροφή όπως αυτή στο Τσερνομπίλ.
Ο Τούρκος υπουργός Berat Albayrak υπήρξε ιδιαίτερα αποδοκιμαστικός προς την κυβέρνηση της Αρμενίας στις δηλώσεις του κατά την 60η γενική διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ανάμεσα σε διπλωματικές αρχές και αξιωματούχους στην αυστριακή πρωτεύουσα τόνισε στην ομιλία του ότι πέρα από τις συνήθεις δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία και στην ασφάλεια παλαιών πυρηνικών σταθμών οι συγκεκριμένες μονάδες είναι πλέον ευάλωτες σε τρομοκρατικά χτυπήματα.
Ο σταθμός Metsamor της Αρμενίας, χτίστηκε το 1970 και βρίσκεται 16 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Αν και πριν λίγα χρόνια η Αρμενία είχε ανακοινώσει ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μέχρι το 2026.
Παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας για τις προθέσεις του Γερεβάν, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή τριών σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Ακούγιου, είναι υπό κατασκευή σε συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο στη Σινώπη θα κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία όπου συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Τουρκία. Τα σχέδια για το τρίτο εργοστάσιο είναι ακόμα σε αρχικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.