Το Δελχί προειδοποιεί το Άμπου Ντάμπι για την μη ικανοποιητική έκβαση της...

Το Δελχί προειδοποιεί το Άμπου Ντάμπι για την μη ικανοποιητική έκβαση της συνεργασίας τους

105
Το Δελχί προειδοποιεί το Άμπου Ντάμπι για την μη ικανοποιητική έκβαση της συνεργασίας τους

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim η Ινδία σχεδιάζει να αγοράσει 6.000.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου, μετά τις μάλλον αποτυχημένες συνομιλίες της με την εθνική εταιρεία πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν στο ιρανικό πρακτορείο ότι η Ινδία θα αγοράσει 6.000.000 βαρέλια ιρανικού αργού από την Εθνική Εταιρεία Ιρανικού Πετρελαίου (NIOC), τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2016, ενώ η ποσότητα θα μεταφερθεί δια θαλάσσης στο Μανγκαλόρ στη νοτιοδυτική πολιτεία της Καρνατάκα.
Οι εξαγωγές αργού του Ιράν προς την Ινδία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια τον περασμένο Αύγουστο και αλλάζουν ανατρεπτικά τον ενεργειακό χάρτη στην κεντρική Ασία και την ινδική χερσόνησο προκαλώντας πονοκέφαλο και εκνευρισμό στα κράτη της αραβικής χερσονήσου.
Αν και οι Ινδοί επιδίωκαν στρατηγική συνεργασία με την Abu Dhabi National Co Oil (ADNOC) η περαιτέρω συνεργασία έχει κολλήσει για διάφορες εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και αρκετούς πλέον μήνες.
Προκειμένου να επωφεληθεί άμεσα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και εν αναμονή της σύναψης μιας συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το υπουργείο Πετρελαίου της Ινδίας έδωσε εντολή στις BPCL και MRPL να προσχωρήσουν στην άμεση συνεργασία με την ιρανική εταιρεία προκειμένου να εξασφαλισθούν τα αποθέματα αργού στο Μανγκαλόρ. Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλούς αναλυτές και γνώστες ως προειδοποίηση από το Δελχί προς το Αμπού Ντάμπι για την μη ικανοποιητική έκβαση των αρχικών προθέσεων για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.