Ο δείκτης BDI έχει «κολλήσει» σε χαμηλή ταχύτητα

Ο δείκτης BDI έχει «κολλήσει» σε χαμηλή ταχύτητα

295
Ο δείκτης BDI έχει «κολλήσει» σε χαμηλή ταχύτητα

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Ο Σεπτέμβριος, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο μήνας των Κεντρικών Τραπεζών, σε μία μακρά περίοδο που σίγουρα «καθορίζεται» από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς όλοι περιμένανε τις κατά πολλούς προεξοφλημένες ανακοινώσεις της FED, της ΕΚΤ και της BoJ σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Εν περιλήψει, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στις αποφάσεις των 3 Κεντρικών Τραπεζών, με την FED να μην προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων αλλά να αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό για μία τέτοια πράξη έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιταχυνθεί και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, αποφάσισε να μην προβεί ακόμη σε αύξηση των επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα οι αξιωματούχοι της FED μείωσαν την πρόβλεψη για ενδεχόμενη αύξηση το 2016 σε μία από δύο προηγουμένως ενώ λιγότερη επιθετική αύξηση προβλέπουν για το 2017 και για το 2018 σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% που αρχικά είχαν θέσει. Αναφορικά με την ανάπτυξη, η FED για το 2016 μείωσε τις προβλέψεις της στο 1,7 με 1,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9 με 2% και για την ανεργία στο 4,7 με 4,9% φέτος από 4,6 με 4,8% προηγουμένως.
Αντίστοιχα και η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και το μέγεθος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, προς απογοήτευση των επενδυτών οι οποίοι ανέμεναν διεύρυνση του προγράμματος, όπως ακριβώς έκανε και η BoJ η οποία και αυτή με τη σειρά της διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Όπως εντόνως και επανειλημμένως έχουμε τονίσει, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης καθώς τα χρήματα δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, όσο και των αρνητικών επιτοκίων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στον Τραπεζικό κλάδο καθώς επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία τους ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπες με την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η ποσοτική χαλάρωση δεν έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού καθώς τον Αύγουστο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, δηλαδή στα αρκετά χαμηλά επίπεδα του 0,2%. Την ίδια στιγμή, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο έκλεισε σε χαμηλό 20 μηνών. Συγκεκριμένα ο σύνθετος PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών έκλεισε σε χαμηλό 20 μηνών, στις 52,6 μονάδες από 52,9 τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Markit, η βασική εικόνα παραμένει για αδύναμη ανάπτυξη, κοντά στο 0,3% στο τρίμηνο και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν μπορεί να αναπτύξει ορμή με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων να εξασθενεί. Επισημαίνει δε, πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν κολλήσει σε χαμηλή ταχύτητα και χρειάζονται δημοσιονομικές πολιτικές και όχι νομισματική χαλάρωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναφέρει πως η Παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, με τις χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης να περιορίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Επίσης αναφέρει ότι η νομισματική πολιτική έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζοντας πως απαιτείται περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 941 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και
ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 2,383 μονάδες με $ 15,202 την
ημέρα, BPI στις 722 μονάδες στα $ 5,790 την ημέρα, BSI στις 671 μονάδες στα $ 7,019 την ημέρα και
BHSI στις 421 μονάδες, στα $ 6,094 την ημέρα.
Ο Δείκτης βρίσκεται μία ανάσα από τις 1,000 μονάδες, αλλά το ζητούμενο είναι αν έχει αρκετές ανάσες ώστε να σπάσει το όριο των 1,000 μονάδων και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Για άλλη μία φορά η θετική πορεία του Δείκτη οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στα Capes και κατ’ επέκταση στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα για Iron Ore και Coal.
Εξετάζοντας την πορεία του Δείκτη και κυρίως των υποδεικτών του, διαπιστώνουμε ότι αν εξαιρέσουμε τα Capes, στην παρούσα φάση, οι υπόλοιποι υποδείκτες και ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά της 18ης Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, στις 18 Αυγούστου ο BDI ήταν στις 682 μονάδες και ουσιαστικά η μόνη διαφορά από τα τρέχοντα επίπεδα ήταν αυτή των Capes, καθώς τότε ο BCI βρισκότανε στις 852 μονάδες με μέσο όρο ημερησίων εσόδων στα $ 5,982 ενώ τα Panamax, τα Supramax και τα Handysize δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.
Έκτοτε, δηλαδή από τις 18 Αυγούστου, παρατηρούμε μία σταθερά ανοδική πορεία των Capes, η οποία έγινε ιδιαίτερα έκδηλη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ οι υπόλοιποι τύποι πλοίων σε γενικές γραμμές κινούνται στα ίδια επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, με τον κλάδο των Panamax να είναι αυτός που υπό-αποδίδει συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.