Οι Ινδοί προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της...

Οι Ινδοί προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας

52
Οι Ινδοί προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας

Το υπουργείο Ναυτιλίας της Ινδίας πρότεινε ένα νέο μοντέλο σύμβασης παραχώρησης (Concession Agreement – MCA) των ινδικών λιμανιών, με σκοπό την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, το νέο προτεινόμενο μοντέλο πρόκειται να αντικαταστήσει το προηγούμενο MCA, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2008, ενώ για τη σύνταξη του λήφθηκαν υπόψη προτάσεις διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων με τη λιμενική βιομηχανία της χώρας.
Σύμφωνα μάλιστα με το νέο μοντέλο, η ανάδοχος εταιρεία θα διατηρεί το 51% της κυριότητας του έργου για 3 χρόνια από την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) και το 26% της κυριότητας για 3 ακόμη χρόνια.
Η παραπάνω απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της Ινδικής κυβέρνησης για την προσέλκυση ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα. Η ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας φαίνεται μάλιστα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, με τα λιμάνια και την ακτοπλοΐα να αποτελούν τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.
Στην προσπάθεια ενίσχυσης της μεταφοράς αυτοκινήτων διαμέσου του ινδικού ακτοπλοϊκού δικτύου συνηγορεί και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας της χώρας για έκπτωση της τάξης του 80%, στα λιμενικά τέλη σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, για τα πλοία Ro- Ro, Ro-Pax, PCC, PCTC, PTC κ.α.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.