Άμεση επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ανακύκλωση πλοίων...

Άμεση επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ανακύκλωση πλοίων ζητά η Δανία

131
Άμεση επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ανακύκλωση πλοίων ζητά η Δανία

Ο Δανός υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων Esben Lunde Larsen ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επικύρωσης της «Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή ανακύκλωση των πλοίων», για να διασφαλιστεί ότι άνθρωποι και περιβάλλον θα προστατεύονται στο μέλλον με βελτιωμένους όρους και συνθήκες.
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Ένωσης των Δανών Εφοπλιστών, σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.000 εμπορικά πλοία διαλύονται σε ετήσια βάση, προκειμένου να ανακυκλωθούν πολύτιμα υλικά όπως είναι ο χάλυβας. Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτά καταλήγουν σε διαλυτήρια της νότιας Ασίας, κυρίως σε Ινδία, Μπαγκλαντές αλλά και Πακιστάν, όπου οι συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και εργασίας δεν πληρούν τις διεθνείς αλλά και ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Τη διάλυση των πλοίων αναλαμβάνουν ανειδίκευτοι εργάτες (στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά), χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και χωρίς καμία προστασία απέναντι στις επικίνδυνες ουσίες που απελευθερώνονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την ανακύκλωση.
Από την πλευρά του ο Δανός υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι «συνιστά σημαντική προτεραιότητα» για την κυβέρνησης της χώρας του η επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, καθώς με αυτόν τον τρόπο «θα δοθεί ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες» για να προχωρήσουν και αυτές στην επικύρωσή της «ώστε να τεθεί πιο γρήγορα σε ισχύ η Σύμβαση».
Σύμφωνα με την Ένωση των Δανών Εφοπλιστών, κάθε χρόνο περίπου δέκα πλοία που ανήκουν σε Δανούς πλοιοκτήτες ανακυκλώνονται. Από αυτά ελάχιστα οδηγούνται σε ανακύκλωση στην Δανία, με το μεγαλύτερο μέρος τους να ανακυκλώνεται σε διαλυτήρια σε Ινδία, Κίνα και Τουρκία.

Φωτό: flickr.com/imo.org

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.