Μπλε Οικονομία: Μια υπόσχεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Καραϊβική

Μπλε Οικονομία: Μια υπόσχεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Καραϊβική

72
Μπλε Οικονομία: Μια υπόσχεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Καραϊβική

Μια νέα έκθεση της World Bank “προτρέπει” τις νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής να υιοθετήσουν το μοντέλο της “μπλε οικονομίας” ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή τους αλλά και για να αποκτήσουν μεγαλύτερη “ανθεκτικότητα” σε εξωτερικούς κραδασμούς που επηρεάζουν τις ευάλωτες οικονομίες τους.
Η έκθεση “Προς μια Μπλε Οικονομία: Μια υπόσχεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Καραϊβική” κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, και αναλύει τη σημασία για υιοθέτηση πολιτικών πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τις γαλάζιες θέσεις εργασίας. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τοπικές επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εστιάζονται στον πλούτο της θάλασσας θα διπλασιάσουν τη συμβολή τους στο ΑΕΠ των νησιωτικών χωρών μέχρι το 2030.
Οι θάλασσες και οι Ακτές της Καραϊβικής προσφέρουν έσοδα που άγγιξαν τα 407 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2012. Ωστόσο η έκθεση προειδοποιεί ότι το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο της Καραϊβικής που είναι η ίδια η θάλασσα τα τελευταία χρόνια κλονίζεται από τα φαινόμενα της υπεραλίευσης, της παράκτιας υπανάπτυξης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τουρίστες έρχονται στη νησιωτική περιοχή για τα αξιοθέατα που βρίσκονται πλάι στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την υπερβολική υπανάπτυξη όλων των παράλιων περιοχών. Περίπου το 75% των υφάλων της περιοχής θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης περίπου το 85% των λυμάτων καταλήγει στη θάλασσα της Καραϊβικής χωρίς καμία επεξεργασία.
Η έκθεση καταλήγει στην προτροπή προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς των νησιών ως προς τη χάραξη μιας σφαιρικής και συνολικής γαλάζιας πολιτικής για όλη την περιοχή της Καραϊβικής και την υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων και παραδειγμάτων από τη μπλε οικονομία, ειδικά στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.