Εμμανουήλ Παπαλέξης: Η τρικυμιώδης πολιτική κατάσταση της Λιβύης και η παγκόσμια βιομηχανία...

Εμμανουήλ Παπαλέξης: Η τρικυμιώδης πολιτική κατάσταση της Λιβύης και η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου

489
Εμμανουήλ Παπαλέξης: Η τρικυμιώδης πολιτική κατάσταση της Λιβύης και η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου

Με τις μάχες μεταξύ κυβερνητικών και αντικυβερνητικών δυνάμεων να συνεχίζονται στην πετρελαϊκή ημισέληνο της Λιβύης ο κ. Εμμανουήλ Παπαλέξης , CEO, Mare Management S.A. σχολιάζει τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου:
Τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου αποτέλεσαν το σπουδαιότερο γεγονός της τελευταίας περιόδου στη βιομηχανία πετρελαίου. Ο Ηνωμένος Λιβυκός Στρατός υπό το Στρατηγό Khalifa Haftar επενέβη και πήρε τον έλεγχο των 4 λιμανιών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο της χώρας. Βέβαια, στην τρικυμιώδη πολιτική κατάσταση της Λιβύης των τελευταίων ετών αυτό δεν προκαλεί εντύπωση.
choris-titlo
Το Προεδρικό Συμβούλιο που διοικεί τη χώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση με κάποια συντηρητικότητα και ελπίζει να λύσει το πρόβλημα με διπλωματικούς τρόπους. Είναι κρίμα ότι μια χώρα με 46 δις βαρέλια από πετρελαϊκά αποθέματα αναγκάζει τους κατοίκους της να κάνουν πολύωρες ουρές στις Τράπεζες για να πάρουν 200 δηνάρια (40 δολάρια) για τις πρώτες ανάγκες τους. Ευχόμαστε να υπάρξει  κάποια λύση προς όφελος της χώρας και φυσικά και της Ευρώπης η οποία απορροφά το 85% του Λιβυκού πετρελαίου που είναι πολύ κοντά και καλής ποιότητας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μην διακόψουν τις εξαγωγές και να αυξήσουν την παραγωγή από 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 600.000. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είναι μακράν της ποσότητας των προηγούμενων ετών του ενάμιση εκατομμ. βαρελιών την ημέρα.
ΥΓ. Δυνάμεις πιστές στον Χαφτάρ πήραν τον έλεγχο των λιμανιών Ρας Λανούφ, Ες Σίντερ, Ζουεϊτίνα και Μπρέγκα, εκτοπίζοντας στρατιωτική δύναμη που έχει συμμαχήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις του διεθνούς πρακτορείου ALJAZEERA 2 πετρελαϊκοί λιμένες έχουν περιέλθει στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.