Επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική η DP World

Επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική η DP World

97
Επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική η DP World

H DP World εξασφάλισε μια συμφωνία διάρκειας 30 ετών για την εκμετάλλευση, ανάπτυξη και διαχείριση του εμπορικού λιμένα Berbera, εντός της ημιαυτόνομης και ημιανεξάρτητης Δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης (Somaliland) στο Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, η DP World θα έχει μερίδιο 65% στην κοινοπραξία, με την κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης να διατηρεί το υπόλοιπο 35%
Η πρώτη φάση των έργων, ύψους 442.000.000 $ θα περιλαμβάνει την κατασκευή προβλήτας 400 μέτρων, μια επέκταση του χώρου εναπόθεσης των containers, 250.000 τετραγωνικών μέτρων και την απόκτηση γερανογεφυρών και του υπολοίπου αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού για το χειρισμό εμπορευματοκιβωτίων.Το έργο θα διαρκέσει 24 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Η συγκεκριμένη επιλογή της DP World δεν είναι τυχαία αφού η επένδυση σε αυτό το φυσικό λιμάνι στην Αφρική εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερες τακτικές ναυτιλιακές γραμμές στην Ανατολική Αφρική. Η επένδυση θα λειτουργήσει επίσης ως καταλύτης για την ανάπτυξη της εύθραυστης οικονομίας της περιοχής η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η DP World συνεχίζει να επενδύει στην Αφρική η οποία θεωρείται από πολλούς ως μία πολλά υποσχόμενη αγορά για λιμενικές επενδύσεις. Πέραν αυτού όμως υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι πίσω από το, πρόσφατο σχετικά, επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αφρικής καθώς τα ΗΑΕ θέλουν να εξασφαλίσουν τον εμπορικό αλλά και εμμέσως τον διπλωματικό έλεγχο αυτής της ευαίσθητης περιοχής της Αφρικανικής Ηπείρου. Στην ίδια λογική κινούνται τα τελευταία χρόνια και οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική, σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν την σφαίρα επιρροής του Πεκίνου στην πολλά υποσχόμενη Αφρικανική Ήπειρο.

Φωτο: DP World

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.