Το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας θα αγγίξουν τα νεότευκτα

Το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας θα αγγίξουν τα νεότευκτα

145
Το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας θα αγγίξουν τα νεότευκτα

Μετά τα ξηρά φορτία, τα κοντέινερ και τις offshore αγορές, δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον και για τα ναυπηγεία καθώς το 2016 φαίνεται να είναι το έτος κατά το οποίο οι παραγγελίες για νεότευκτα πλοία θα αγγίξουν το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
Μετά από μια πτώση την περίοδο 2010-2012, ο κλάδος των ναυπηγείων είχε μια ανάκαμψη το 2013 με προοπτικές σταθεροποίησης τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα υπήρξε μια μικρή πτώση μεταξύ 2014-2015 ο δείκτης Compensated Gross Tonnage διατηρούνταν σε υψηλά σχετικά επίπεδα. Από το σημείο εκείνο και έπειτα, τα ναυπηγεία βιώνουν μία παρατεταμένη κρίση, καθώς οι παραγγελίες έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής για ζητήματα ναυτιλίας της BIMCO, σχολιάζει: “Μετά την περίοδο υψηλών παραγγελιών το 2013, η BIMCO ανέμενε ότι τα ναυπηγεία θα δεχτούν σκληρές πιέσεις. Αυτές οι προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2016, με τα συμβόλαια το 1ο τρίμηνο να καταγράφουν το 2ο χειρότερο Compensated Gross Tonnage της τελευταίας εικοσαετίας.
Ένα χαμηλό επίπεδο παραγγελιών από την άλλη πλευρά είναι αυτό που η ναυτιλιακή αγορά χρειάζεται προκειμένου τελικά να επιτύχει τη στοιχειώδη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης”.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.