BP: αλλαγές στη χρήση της ενέργειας μέχρι το 2035

BP: αλλαγές στη χρήση της ενέργειας μέχρι το 2035

116
BP: αλλαγές στη χρήση της ενέργειας μέχρι το 2035

Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 34% έως το 2035 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BP για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, με τίτλο «BP Energy Outlook 2035».
Η επιπλέον απαιτούμενη ενέργεια θα είναι το αποτέλεσμα της αναμενόμενης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσον αφορά τη σύνθεση του ενεργειακού προϊόντος εκτιμάται ότι το 2035 τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων) θα παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,6% με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας να διαμορφωθεί στο 9% το 2035.
Στην παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας, παρέχοντας περίπου το 60% της αύξησης της ενέργειας αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 80% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού το 2035.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BP, προβλέπεται πως η Κίνα θα έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ από τη θέση του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου. Ως το 2030, η πετρελαϊκή πολυεθνική προσδοκά ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επιτύχει αυτάρκεια όσον αφορά το πετρέλαιο, τη στιγμή που, ως το 2005, κάλυπταν το 60% της συνολικής τους ζήτησης με εισαγωγές.
Επιπροσθέτως, αναμένεται ετήσια αύξηση κατά 1% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2035 (ή αθροιστικά 25%), εξέλιξη που υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις των επιστημόνων.
Από την άλλη, η ζήτηση φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα την περίοδο στην οποία αναφέρεται η έκθεση «BP Energy Outlook 2035», κατά 1,9% ετησίως, κυρίως εξαιτίας των αυξητικών τάσεων στις αγορές της Ασίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην εμπορία φυσικού αερίου αναμένεται να καλυφθεί από την αύξηση στις προμήθειες LNG, η παραγωγή του οποίου, σύμφωνα με την έκθεση της ΒΡ, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας (+8% ετησίως).
Μεταξύ των μη ορυκτών καυσίμων, η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων) αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε 6,6% ετησίως, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στην πρωτογενή ενέργεια να ανέλθει από περίπου 3% που είναι σήμερα σε 9% μέχρι το 2035. Αυτό θα συμβεί γιατί η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έχει πληγεί από την επιβράδυνση της κατανάλωσής του από την κινεζική αγορά.
Ακολούθως φαίνεται ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ζήτησης ανά τύπο καυσίμου έως το 2035, σύμφωνα με την έκθεση της BP.
choris-titlo

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ, BP / KJETIL ALSVIK / HANDOUT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.