Σε συγκρατημένη τάση ανόδου ο δείκτης BDI

Σε συγκρατημένη τάση ανόδου ο δείκτης BDI

323
Σε συγκρατημένη τάση ανόδου ο δείκτης BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & research George Moundreas Com. S.A.

Θερμό διαφαίνεται το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα, καθώς οι Θεσμοί, κοινώς η Τρόικα, έχει ήδη εγκατασταθεί στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με στόχο τον έλεγχο για την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων, καθώς η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των € 2,8 δισ.
Αν όλα πάνε καλά, τότε η απόφαση για την πληρωμή της δόσης θα ληφθεί στο EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει ο ένας εκ των τριών Θεσμών, ο ESM, αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, τότε ή δόση θα χαθεί και θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία για την έγκριση της, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα γίνει σε αρκετά μεταγενέστερη ημερομηνία.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε πως έως του παρόντος, από τα 15 προαπαιτούμενα, η Ελληνική πλευρά έχει εφαρμόσει τα δύο (2)!!!
Στην μεγάλη εικόνα της Παγκόσμιας Πολιτικής και Οικονομίας σχετικά ήρεμα κύλησε και η προηγούμενη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό όμως τη δήλωση του Mario Draghi, όπου λίγο πολύ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, μέχρι τον Μάρτιο του 2017, αλλά δίστασε να ανακοινώσει περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος, μετά τη λήξη του. Γεγονός είναι πως με τα έως τώρα δεδομένα/στοιχεία, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένο, καθώς απέχουμε κατά πολύ από το στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, ενώ την ίδια στιγμή η Τράπεζα είναι αντιμέτωπη με νομικούς περιορισμούς αναφορικά με μελλοντική επέκταση του προγράμματος εκτός κι αν χαλαρώσει τα κριτήρια για την επιλογή των περιουσιακών στοιχείων.
Ο όγκος των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ είναι συγκεκριμένος, γιατί οι κανονισμοί της δεν της επιτρέπουν να διακρατεί πάνω από το 1/3 μιας συγκεκριμένης έκδοσης ομολόγου, ή πάνω από το ένα τρίτο του χρέους οποιασδήποτε χώρας. Οι κανονισμοί αυτοί αναγκάζουν την ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε συσχέτιση με το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα γερμανικών ομολόγων σε σχέση με τίτλους άλλων κρατών!!!
Από την άλλη πλευρά, η FED αμφιταλαντεύεται για το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται να προβεί σε μία τέτοια κίνηση πριν το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ένα μήνα μετά τις Προεδρικές εκλογές. Τελευταία έχει αρχίσει και συζητείται ότι το «κρυφό» μήνυμα πίσω από το δισταγμό της FED για αύξηση των επιτοκίων είναι τελικά η μη ουσιαστική και πραγματική βελτίωση της Αμερικανικής οικονομίας, ή τουλάχιστον το ότι είναι σε επίπεδα αρκετά κατώτερα των προσδοκιών, ύστερα δε και από τα τελευταία «απογοητευτικά» στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις λιανικές πωλήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την J P Morgan η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες έχει αυξηθεί κατά 37%. Σύμφωνα με την τράπεζα έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο έντονη η αποσύνδεση της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, αυτό που πολλές φορές έχουμε επισημάνει σαν «φούσκα» ή με άλλα λόγια την μη αντιστοίχιση των τιμών των μετοχών σε συνδυασμό με τα εταιρικά τους κέρδη. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 8 Ιουλίου η J P Morgan έδινε ποσοστό ύφεσης στο 30% για τις ΗΠΑ, αλλά μετά τα τελευταία στοιχεία και την στρατηγική της FED, αύξησε τις πιθανότητες στο 37%. Αντίστοιχα η Deutsche Bank, όπου τελευταία στις αναλύσεις της, αν εξαιρέσουμε το ίδιον συμφέρον της τράπεζας αλλά και της Γερμανίας, λέει και αρκετές αλήθειες, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα ύφεσης στην Αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί κατά 60%.
Την Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 804 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,566 μονάδες με $ 10,649 την ημέρα, BPI στις 658 μονάδες στα $ 5,280 την ημέρα, BSI στις 688 μονάδες στα $ 7,198 την ημέρα και BHSI στις 419 μονάδες, στα $ 6,025 την ημέρα.
Στην προηγούμενή μας ανασκόπηση είχαμε αναφέρει ότι ο δείκτης βρίσκεται σε πλαγιολίσθηση, την οποία συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα, με μία ελαφριά τάση ανόδου, η οποία συνεχίζει και οφείλεται στις εισαγωγές Iron Ore και Coal από την Κίνα, γεγονός που αποτυπώνεται και από τη θετική πορεία των εσόδων των Capes.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.