Δεκάδες χιλιάδες οι απολύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας

Δεκάδες χιλιάδες οι απολύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας

214
Δεκάδες χιλιάδες οι απολύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας

Η πτώση των τιμών του αργού έχει οδηγήσει εδώ και λίγα χρόνια τις εταιρείες εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στη Νορβηγία σε αναβολή υλοποίησης ακόμα και σε ακύρωση των επενδυτικών τους σχεδίων, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Άμεση συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι και η σημαντική αύξηση των απολύσεων, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η κυβέρνηση της Νορβηγίας.
Συγκεκριμένα, από το 2013 μέχρι και σήμερα οι απώλειες θέσεων εργασίας στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας φτάνουν σχεδόν τις 40.000, ενώ καταγράφεται και σημαντική αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας, που για πρώτη φορά αγγίζει τα επίπεδα του 4,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2004.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Norges Bank, το ποσοστό της ανεργίας δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα κινηθεί στα υψηλά επίπεδα του +4,6%.
Οι εταιρείες του κλάδου ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φορολογίας, για να μην υποχρεωθούν σε περαιτέρω περικοπές προσωπικού. Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων εργάζονταν στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας και απολύθηκαν θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους μια και η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας θα χρειαστεί χρόνια να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Φωτό: flickr.com/Brian Moore/Kristiansund, Norway

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.