Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης;

Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης;

136
Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης;

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, που αποτελείται από 31 επιστήμονες και μηχανικούς θα ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης, κάτω από το βυθό στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει μέχρι πόσο βαθιά στα έγκατα της Γης και σε πόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να ζήσουν μικροοργανισμοί. Το συνολικό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας έως εκεί που θα φθάσει το τρυπάνι της γεώτρησης, θα είναι συνολικά 5,9 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο 18 πύργοι του ‘Αϊφελ ο ένας πάνω στον άλλο.
Η έρευνα θα γίνει στα 120 χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές, σε ένα σημείο, τη λεκάνη Νανκάι του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το βάθος των νερών είναι 4,7 χλμ.
Η δίμηνη αποστολή, που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου, εντάσσεται στο ευρύτερο διεθνές πρόγραμμα μελέτης των ωκεανών “International Ocean Discovery Programm (IODP): Expedition 370″.
Ορισμένα από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι: Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης; Πώς αυτή η υπόγεια βιόσφαιρα επηρεάζει την επιφανειακή βιόσφαιρα; Είναι δυνατό κάποτε η ζωή να ξεκίνησε βαθιά μέσα στη Γη και μετά να ανέβηκε στην επιφάνεια;
352_zodiac

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: Luc Riolon ΑΠΕ/ΜΠΕ & International Ocean Discovery Programm

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.