Η «τετριμμένη» Συνεδρίαση των G 20, το παγκόσμιο εμπόριο και ο δείκτης...

Η «τετριμμένη» Συνεδρίαση των G 20, το παγκόσμιο εμπόριο και ο δείκτης BDI

227
Η «τετριμμένη» Συνεδρίαση των G 20, το παγκόσμιο εμπόριο και ο δείκτης BDI

Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου είμαστε ήδη στον προθάλαμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης με τους εταίρους να έχουν αρχίσει να δείχνουν τις σκληρές τους διαθέσεις και προθέσεις καθώς έχουμε υλοποιήσει μόνο 2 από τα 15 προαπαιτούμενα και την Συνεδρίαση των G 20 στην Κίνα, στο υπόλοιπο Παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι η κατάσταση παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια με αυτή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αναφορικά με την «τετριμμένη» πλέον Συνεδρίαση των G 20, όπου το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι το μενού των γευμάτων, σε θεωρητικό επίπεδο στο προσκήνιο, αυτό που θα απασχολήσει τους ηγέτες είναι η πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και Εμπορίου, οι οικονομικές προοπτικές ή αύξηση της ανισότητας κλπ., όπου στο τέλος με μία κοινή δήλωση θα έχουν συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις και συλλογικές δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν αλλά στο επί του πρακτέου, κάθε κράτος/ηγέτης θα ακολουθήσει την δική του ανεξάρτητη πολιτική.
Για άλλη μία φορά, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της Συνεδρίασης, εξέφρασε τις εκτιμήσεις της όχι μόνο για τις Παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμμετέχει, καθώς η συμμετοχή πρέπει να βασίζεται σε 2 σκέλη. Πρώτον, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και δεύτερον στο χρέος, που πρέπει να καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες και τις μετρήσεις του Ταμείου, το οποίο έως τώρα δεν ισχύει.
Όσον αφορά τις συνολικές προοπτικές για την Παγκόσμια οικονομία, αρκέστηκε στο να περιγράψει την όλη εικόνα σαν μία ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το Εμπόριο. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως το Ταμείο πιθανότατα θα αναθεωρήσει και πάλι πτωτικά τις προβλέψεις του για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, καθώς οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του Εμπορίου και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανισότητα.
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Xi Jinping, στην εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε πως διακρίνει επιστροφή του προστατευτισμού, στασιμότητα στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τις επενδύσεις και καθυστερήσεις στη θέσπιση των πολυμερών συμφωνιών, την ώρα που η Παγκόσμια οικονομία συνοδεύεται από τοπικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, την προσφυγική κρίση αλλά και την κλιματική αλλαγή. Συνεχίζοντας τόνισε πως τα ανωτέρω αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για στροφή προς την πραγματική οικονομία σε μία συγκυρία όπου οι Κεντρικές Τράπεζες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, διαπιστώνουν ότι οι επίμονα ελλειμματικοί ρυθμοί επένδυσης ακυρώνουν στην πράξη τις προσδοκίες τόνωσης της ανάπτυξης μέσω των παραλλαγών της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αναφορικά με το Παγκόσμιο Εμπόριο, η Lagarde δήλωσε ότι οι κινήσεις που προκαλούν εμπόδια στο εμπόριο έχουν υποτιμηθεί και οι ροές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι αν δεν υφίσταται διεθνές εμπόριο, τότε δεν υπάρχουν διακρατικές επενδύσεις και αν δεν διακινούνται εμπορεύματα και υπηρεσίες τότε υπάρχει χαμηλότερη δραστηριότητα και απασχόληση. Ανάλογες απόψεις εξέφρασε ο R. Azevedo επικεφαλής του (ΠΟΕ), που χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστα τα μέτρα προστατευτισμού λέγοντας πως τα εσφαλμένα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα οδηγήσουν σε λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Ο A. Gurria επικεφαλής του ΟΟΣΑ τόνισε ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης τα κράτη έχουν περάσει 1.400 μέτρα προστατευτισμού.
Ο δείκτης BDI το τελευταίο διάστημα έχει εισέλθει σε πορεία πλαγιολίσθησης, καθώς από τις αρχές Ιουλίου κυμαίνεται μεταξύ των 680 και των 740 μονάδων περίπου, επίπεδα τα οποία συντηρούνται κυρίως από τις εισαγωγές της Κίνας σε Iron Ore και Coal, τις εξαγωγές προϊόντων σιδήρου από την Κίνα, όπως επίσης και από τις εξαγωγές σε Grains από την Αργεντινή.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.