Κοινή πρόταση για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου/ Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Κοινή πρόταση για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου/ Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας

103
Κοινή πρόταση για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου/ Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Την περασμένη Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016, στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, για ζητήματα που αφορούν τη δρομολόγηση ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν το έργο ADRI-UP, για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου/ Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.
H πρόταση ADRI-UP – Adriatic MoS Upgraded Services, που υπεβλήθη με επικεφαλής εταίρο τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, έχει συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 22.725.000€ και το ποσοστό χρηματοδότησης από την ΕΕ, ανέρχεται σε 31,38%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του εταιρικού σχήματος και δημόσια δαπάνη.
Πρόκειται για κοινή πρόταση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΒΙΟΠΑΘΕ και των Ιταλικών λιμένων της Αγκόνα και Τεργέστης για την χρηματοδότηση κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου / Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας.
Η ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Ηγουμενίτσας αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και εθνική, διότι ενισχύεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών η πλευρά διακίνησης εμπορευμάτων, κυρίως κατά μήκος της Εγνατίας Οδού – Ιονίου Αδριατικής.
Το έργο θα κατασκευαστεί με το διχωρικό σύστημα και θα διαθέτει τμήμα εντός του Λιμένα εμβαδού 32787,11 τ.μ. και τμήμα εκτός λιμένα, στο ΒΙΟΠΑΘΕ Θεσπρωτίας με συνολική έκταση 550 στρέμματα, εκ των οποίων σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν πλήρως τα 350, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας τόσο στη φάση της κατασκευής, όσο και – κυρίως – στη φάση της λειτουργίας του.
Μέσω του έργου προτείνεται να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες logistics υποδομές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος του θαλάσσιου διαδρόμου Αδριατικής – Ιονίου μεταξύ των βασικών λιμανιών της Τεργέστης, Αγκόνα και της Ηγουμενίτσας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Ανδρέας Νταής, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η Δήμαρχος Σουλίου και Πρόεδρος της ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. Α.Ε., Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, καθώς και o Διευθυντής Ανάπτυξης του Ο.Λ.ΗΓ. Κωνσταντίνος Γκρίνιας.

Φωτό: flickr.com/ Dimitris Kamaras

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.