Τέλος στην “άναρχη ανομία” για τη σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης

Τέλος στην “άναρχη ανομία” για τη σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης

264
Τέλος στην “άναρχη ανομία” για τη σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης

Οι ημέρες της ανομίας στις διεθνείς θάλασσες για όσους χρησιμοποιούσαν τη σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης φαίνεται ότι τελείωσαν αφού αξιωματούχοι στην κυβέρνηση της Πνομ Πενχ ανακοίνωσαν και επίσημα ότι καμία αλλοδαπή πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν θα μπορεί να εγγράψει τα πλοία της σε οποιοδήποτε νηολόγιο της χώρας.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ οι διπλωματικές αρχές αλλά και τα διεθνή όργανα της ναυτιλίας έχουν ήδη ενημερωθεί ότι πλέον ανακαλούνται όλες οι άδεις και οι εγγραφές αλλοδαπών πλοίων εγγεγραμμένα στο ειδικό νηολόγιο- σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι διωκτικές και ελεγκτικές αρχές στα λιμάνια του κόσμου θα πρέπει πλέον να θεωρούν ως παράνομα όσα “αλλοδαπά” πλοία φέρουν τη συγκεκριμένη σημαία.
“Ο λόγος που σταματάμε τη λειτουργία του νηολογίου- σημαίας ευκαιρίας ήταν επειδή δεν ήταν προς όφελος της χώρας. Θέλουμε την Καμπότζη να ελέγχει τα δικά της πλοία”, δήλωσε ο Chan Dara, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Μεταφορών.
Η σημαία ευκαιρίας της Καμπότζης υπήρξε τα τελευταία χρόνια ένα “ασφαλές” καταφύγιο για λαθρεμπόρους των θαλασσών αλλά και πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων με εξαιρετικά χαμηλή απόδοση και πλημμελή συστήματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα διεθνή ΜΜΕ και οι διεθνείς οργανισμοί είχαν κατά καιρούς επισημάνει την “άναρχη ανομία” που επικρατούσε σε πολλά πλοία που είχαν νηολογηθεί στο συγκεκριμένο νηολόγιο, καθιστώντας την σε πολλά PSC στη μαύρη λίστα και στις τελευταίες θέσεις των ετήσιων επιθεωρήσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.