Ένα μεγαλόπνοο έργο που θα αλλάξει τις μεταφορικές αρτηρίες στην κεντρική Ασία

Ένα μεγαλόπνοο έργο που θα αλλάξει τις μεταφορικές αρτηρίες στην κεντρική Ασία

273
Ένα μεγαλόπνοο έργο που θα αλλάξει τις μεταφορικές αρτηρίες στην κεντρική Ασία

Το Ιράν και η Ινδία είχαν συμφωνήσει ήδη από το 2003 έργα για την ανάπτυξη του λιμένα του Chabahar και σήμερα το Αφγανιστάν, μετά την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη, συμφώνησε να συμπράξει στο μεγαλόπνοο έργο που θα αλλάξει τις μεταφορικές αρτηρίες στην κεντρική Ασία.
Τον περασμένο Μάιο, το Ιράν, η Ινδία και το Αφγανιστάν υπέγραψαν τριμερή συμφωνία για τη δημιουργία ενός διεθνούς αυτοκινητόδρομου διέλευσης, που διέρχεται από το Chabahar.
Η συμφωνία υπεγράφη από τους υπουργούς των τριών χωρών κατά τη διάρκεια τελετής στην Τεχεράνη στις 23 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι και πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Τasnim, αποσκοπεί στην επίτευξη σημαντικής αύξησης της εμπορικής κίνησης φορτίων μέσω του λιμένα στο Chabahar, το οποίο θα συνδέει την Ινδία με την Κεντρική Ασία μέσω του Αφγανιστάν και θα βοηθήσει το Αφγανιστάν να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα.
Η νέα αρτηρία θα επιτρέψει τη δια θαλάσσης και μετέπειτα την οδική μεταφορά ινδικών προϊόντων προς το Αφγανιστάν μέσω του Chabahar χωρίς τη διέλευση από το έδαφος του Πακιστάν.
Το λιμάνι Chabahar έχει σημαντικές πλέον δυνατότητες για κερδοφορία με αποτέλεσμα 150 Αφγανοί επενδυτές να αναζητούν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην Τεχεράνη και στην Καμπούλ, να συμπράξουν και να επενδύσουν άμεσα στη νέα ελεύθερη ζώνη που δημιουργείται.
Το Chabahar βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν, στα σύνορα με το Πακιστάν. Είναι το πιο κοντινό και το καλύτερο σημείο πρόσβασης του Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό και η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει σύμφωνα με το πρακτορείο Τasnim, σημαντικά σχέδια για να το μετατρέψει σε ένα διαμετακομιστικό κόμβο για άμεση πρόσβαση στις αγορές στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.