Το 2016 οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα δουν μεγάλη μείωση εσόδων

Το 2016 οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα δουν μεγάλη μείωση εσόδων

735
Το 2016 οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα δουν μεγάλη μείωση εσόδων

Σε πρόσφατη έκθεση του Οίκου Drewry, που αφορά στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φέρει τον τίτλο «Container Insight Report», εκτιμάται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά θα καταγράψουν εφέτος ζημίες της τάξης των 5 δις δολαρίων ΗΠΑ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στις συσσωρευμένες από το 2014 απώλειες από πωλήσεις που αγγίζουν αθροιστικά τα $50 δις.
Ο Simon Heaney, Σύμβουλος και Διευθυντής Έρευνας στο Drewry Supply Chain Advisors, αναφέρθηκε στους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την αύξηση των ζημιών, με κυριότερο εξ αυτών την απουσία ζήτησης, που συνδυαζόμενη με την πλεονάζουσα προσφορά χωρητικότητας έχει ωθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να μειώσουν σημαντικά τις τιμές των ναύλων, με αρνητικές συνέπειες για τα έσοδα και τα κέρδη τους.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά καθώς και η συγκέντρωση μεγάλων μεριδίων αγοράς από ορισμένους ισχυρούς παίκτες, που οδηγεί σε κατάσταση ασφυξίας τους πιο «αδύναμους» της αγοράς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης αποτελούν τόσο η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία Hapag-Lloyd όσο και η Maersk Line. Από τη μία η Hapag-Lloyd κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε καθαρές ζημίες που άγγιξαν τα 142.100.000 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2015 είχαν καταγραφεί καθαρά κέρδη ύψους 157,2 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, η Maersk Line κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ζημίες $ 151 εκατ., ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 είχε κέρδη που άγγιξαν τα $507 εκατομμύρια.
Ο Σύμβουλος και Διευθυντής Έρευνας στο Drewry Supply Chain Advisors εκτιμά ως πιο πιθανό σενάριο οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να δουν τα έσοδά τους το 2016 χαμηλότερα από ότι ήταν το «annus horribilis» του 2009, οπότε και κατέγραψαν απώλειες $19 δις στα λειτουργικά τους έσοδα. Ενώ επισημαίνει ότι η δυσκολία των εταιρειών σήμερα έγκειται στην αδυναμία τους να μειώσουν τα κόστη τους με την ίδια ταχύτητα που μειώνονται τα έσοδά τους, κάτι που είχαν καταφέρει μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πάντως ότι μόνο όταν επέλθει η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που θα επιτρέψει διατηρήσιμη άνοδο των ναύλων, αναμένεται να επανέλθουν σε κερδοφορία οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/INGO WAGNER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.