Πεκίνο, Τόκιο και Σεούλ σε αναζήτηση κοινών σημείων επαφής

Πεκίνο, Τόκιο και Σεούλ σε αναζήτηση κοινών σημείων επαφής

56
Πεκίνο, Τόκιο και Σεούλ σε αναζήτηση κοινών σημείων επαφής

Η απόφαση της Κίνας για έλεγχο τόσο της Ανατολικής όσο και της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω των οποίων διεξάγεται ετησίως ένα εμπόριο αξίας σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι οποίες διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους, έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση τόσο της Ιαπωνίας όσο και άλλων χωρών της περιοχής όπως της Νότιας Κορέας, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ και της Ταϊβάν.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία διεκδικούν νησίδες στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, γεγονός που έχει οδηγήσει το Τόκιο σε αύξηση της παρουσίας του πολεμικού του ναυτικού στα διαφιλονικούμενα ύδατα.
Πλέον, φαίνεται ότι Τόκιο και Πεκίνο επιχειρούν να περιορίσουν τη μεταξύ τους ένταση με την προετοιμασία μίας νέας συνάντησης των υπουργών εξωτερικών τους, η οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Τόκιο, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο ΥΠΕΞ της Σεούλ.
Στόχος της συνάντησης είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την πραγματοποίηση μίας τριμερούς διάσκεψης κορυφής πριν το τέλος του χρόνου μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών και να τεθούν επί τάπητος όλα εκείνα τα θέματα που προκαλούν ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις. Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους τρεις ηγέτες δεν περιορίζονται μόνο στα διαφιλονικούμενα ύδατα των κινεζικών θαλασσών, αλλά αφορούν και θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, αλλά και την δυνατότητα υπογραφής στο άμεσο μέλλον μίας τριμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Πεκίνου, Τόκιο και Σεούλ έχουν ξεκινήσει από το 2008.

Φωτό: flickr.com/Times Asi

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.