Με $148 εκατ. η ελληνική Energean Oil & Gas αποκτά τα κοιτάσματα...

Με $148 εκατ. η ελληνική Energean Oil & Gas αποκτά τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ

951
Με $148 εκατ. η ελληνική Energean Oil & Gas αποκτά τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών του Ισραήλ Delek Drilling και Avner Oil Exploration και της ελληνικής εταιρείας Energean Oil & Gas για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, δυναμικότητας 1,4 και 1 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, αντιστοίχως.
Η Energean Oil & Gas για την απόκτηση των δύο κοιτασμάτων θα καταβάλλει συνολικά 148,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ στη συμφωνία -με βάση τα όσα παρουσιάζονται στον επίσημο ιστότοπο του Ομίλου Delek- γίνεται αναφορά και στα δικαιώματα που αποκτά η εταιρεία από τη μελλοντική εκμετάλλευση. Από το προαναφερθέν ποσό, τα 40 εκατ. θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 108,5 εκατ. σε δέκα δόσεις μέσα στο 2017.
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου Derek (εδώ), αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Energean αναφέρεται ότι «Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ελληνικής εταιρείας στον χάρτη της ανάπτυξης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ισραήλ, την Κύπρο (Αφροδίτη) και, προσφάτως, στην Αίγυπτο (κοίτασμα Ζορ) και τα οποία αναμένεται σταδιακά να καλύψουν, πέραν των αναγκών των εθνικών οικονομιών, και τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Μεσογείου και της Ευρώπης, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Delek Drilling L.P., Yossi Abu, δήλωσε ότι «Είμαστε ευτυχείς που μεταβιβάζουμε τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν σε ένα σοβαρό, ευρύτερα γνωστό και σεβαστό ενεργειακό όμιλο. Στην διάρκεια των τελευταίων μηνών, εξετάσαμε αρκετές προσφορές και πιστεύω ότι, μεταξύ όλων των δυνατοτήτων που παρουσιάστηκαν, η σημερινή συμφωνία προσφέρει την καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου κατά τα επόμενα έτη».
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας σημείωσε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι για την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία ενισχύει τη θέση της Energean και, βεβαίως, της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής».
Να σημειωθεί ότι το «αφεντικό» της Energean δεν κρύβει στις συνεντεύξεις του ότι πολλοί τον είχαν χαρακτηρίσει ως «τρελό», όταν αποφάσισε να ασχοληθεί, το 2007, με τα πετρέλαια του Πρίνου. Ήδη, όμως, αυτή η «τρέλα» έχει δημιουργήσει ένα «success story», αφού η Energean κατάφερε με συνεχή έρευνα και γεωτρήσεις να ανεβάσει κατακόρυφα την παραγωγή και τα αποθέματα και να της εμπιστευθούν κεφάλαια μεγάλου ύψους: Έλληνες εφοπλιστές, το γνωστό αμερικανικό fund, Third Point, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD). Και τώρα η εταιρεία εισέρχεται και στην αγορά του Ισραήλ με ιδιαιτέρως θετικές προοπτικές για το άμεσο μέλλον.
Η Energean Oil & Gas είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και η οποία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική.

Φωτό: energean.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.