Ανοίγει σήμερα ο Κούλες, το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare του...

Ανοίγει σήμερα ο Κούλες, το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare του Ηρακλείου

126
Ανοίγει σήμερα ο Κούλες, το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare του Ηρακλείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με επίσημη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare (Κούλες) Ηρακλείου θα ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, με μια συναυλία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο του Αυγούστου.
Το Φρούριο παρέμεινε κλειστό από τα τέλη του 2010 λόγω εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 με το ποσό των €2.050.000. Οι εργασίες εκτελέστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης υπό την διεύθυνση αρχικά του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟΑ και εν συνεχεία από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).
Οι εργασίες περιελάμβαναν τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού κελύφους, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και την δημιουργία επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων και χώρων πληροφόρησης και υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Στους υποβλητικούς χώρους του φρουρίου είναι επισκέψιμα για πρώτη φορά τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Jacques Yves Cousteau, το 1976, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση πρωτοπόρων Ελλήνων ενάλιων αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Η έκθεση ευρημάτων ναυαγίων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016. Στο ενδιάμεσο διάστημα το μνημείο θα είναι προσβάσιμο για το κοινό από τις 08.00 ως τις 15.00 με ελεύθερη είσοδο.
Μετά την 16η Σεπτεμβρίου το μνημείο θα είναι επισκέψιμο με το προβλεπόμενο εισιτήριο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ & RAPANIS & yppo.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.