Μόλις 5 νέες παραγγελίες πλοίων από τους Δανούς εφοπλιστές το α’ εξάμηνο...

Μόλις 5 νέες παραγγελίες πλοίων από τους Δανούς εφοπλιστές το α’ εξάμηνο του 2016

165
Μόλις 5 νέες παραγγελίες πλοίων από τους Δανούς εφοπλιστές το α’ εξάμηνο του 2016

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Δανών Εφοπλιστών, μέχρι και τον Ιούλιο οι ναυτιλιακές εταιρείες με επιχειρηματική έδρα και κύρια βάση των δραστηριοτήτων τους την Δανία είχαν προχωρήσει σε μόλις πέντε παραγγελίες νέων πλοίων, όταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός των παραγγελιών είχε αγγίξει τα 60 πλοία.
Αυτή η μείωση του αριθμού των παραγγελιών συνδέεται άμεσα με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου για πέμπτο συνεχή χρόνο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), το 2015 η αξία του παγκόσμιου εμπορίου σε τιμές δολαρίου μειώθηκε κατά 13%, φτάνοντας τα $16,5 τρις από $19 τρις το 2014.
Για το τρέχον έτος ο όγκος του διεθνούς εμπορίου δεν αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 2,8%. Βέβαια, προς το παρόν η εικόνα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει μάλλον δυσοίωνη. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του CPB World Trade Monitor το παγκόσμιο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 0,3% τον Απρίλιο (ενώ η αρχική εκτίμηση μιλούσε για +0,6%) και -0,4% το Μάιο.
Σχολιάζοντας αυτά τα δεδομένα σε συνέντευξή της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «finans.dk», η Anne H. Steffensen, Γενική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών, τόνισε ότι «αυτό που παρατηρούμε είναι μία μεγάλη διόρθωση», η οποία θα πρέπει να ιδωθεί ως μία προσπάθεια των Δανών πλοιοκτητών «να ανταποκριθούν στην περιορισμένη ζήτηση που βλέπουν στην αγορά» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να επιλέγουν την διάλυση των πλοίων παρά τη ναυπήγηση νέων μονάδων.
Παρ’ όλ’ αυτά, η ίδια εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ότι σχετικά σύντομα θα επέλθει «μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», η οποία θα οδηγήσει εκ νέου τα μέλη της Ένωσης να στραφούν προς νέες ναυπηγήσεις.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-BERND WUESTNECK

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.