Η Παναγιά η Θαλασσινή ας γαληνεύει τις θάλασσες και ας προστατεύει τους...

Η Παναγιά η Θαλασσινή ας γαληνεύει τις θάλασσες και ας προστατεύει τους ναυτικούς μας – Τα «Ναυτικά Χρονικά» σας εύχονται Χρόνια Πολλά

671
Η Παναγιά η Θαλασσινή ας γαληνεύει τις θάλασσες και ας προστατεύει τους ναυτικούς μας –  Τα «Ναυτικά Χρονικά» σας εύχονται Χρόνια Πολλά

15 Αυγούστου σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Παναγίας, η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας, και βεβαίως σε κάθε μεγάλο και μικρό νησί του Αιγαίου και του Ιονίου.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον θάνατό Της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί. Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι. Όμως, καθώς την ημέρα της κοίμησης ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι ένα σύννεφο τους έφερε κοντά Της.
Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής, αλλά τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα Της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.
Ο προσκυνητής που με ευλάβεια θα προσκυνήσει σήμερα την εικόνα της Παναγίας, σε ατμόσφαιρα βαθιά κατανυκτική, θα δει δεκάδες τάματα αφιερωμένα στην χάρη Της. Τα τάματα δεν είναι παζάρεμα με την Θεοτόκο, αλλά έκφραση ευλάβειας και ευχαριστιών των πιστών νησιωτών, που προσέτρεχαν στην Παναγία για να έχει καλά τους ναυτικούς που έφευγαν για τα μακρινά ή κοντινά τους ταξίδια.
Οι Παναγίες των θαλασσών μας υποδέχονται στην αγκαλιά τους σαν άλλη «μητέρα» τα «παιδιά τους – προσκυνητές» που θα σταθούν μπροστά στο εικόνισμά Της και θα εκφράσουν την ικεσία τους «Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των αγγέλων, παρακαλώ σε Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει».
Οι Παναγίες του Αιγαίου και του Ιονίου, είναι άλλοτε μεγαλοπρεπείς και εντυπωσιακές και άλλοτε μικρές, ταπεινές και ήσυχες, χτισμένες στις Χώρες των νησιών μας αλλά και μέσα σε βράχους και σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα, μακριά ή δίπλα στην θάλασσα, ακόμα και πάνω σε βράχους που τους λιώνει η αρμύρα, ή μέσα σε αρχαία ή βυζαντινά κάστρα που αγναντεύουν το πέλαγος και τους ναυτικούς μας.
Παναγία η Ευαγγελίστρια στην Τήνο, Παναγία η Πορταΐτισσα στην Αστυπάλαια, Παναγιά η Χρυσοπηγή στη Σίφνο, Παναγιά η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό, Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, Παναγιά η Θαλασσινή στην Άνδρο, Παναγία του Χάρου στους Λειψούς, η Παναγία η Φιδούσα στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, η Παναγία η Καθαριώτισσα στην Ιθάκη, η Παναγία η Αρβανίτισσα στις Καρυές της Χίου, η Παναγιά η Σπηλιανή στη Νίσυρο, η Παναγίας της Άμμου στη Σίφνο.
Αλλά η σημερινή ημέρα είναι και ημέρα μνήμης. Στις 15 Αυγούστου του 1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στην Παναγία της Τήνου, έγινε από ιταλικό υποβρύχιο ο τορπιλισμός του καταδρομικού ΕΛΛΗ, που βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας στον εορτασμό. Μία από τις τρεις τορπίλες έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. Μία ώρα αργότερα, το καταδρομικό ΕΛΛΗ βυθίστηκε. Από την επίθεση του ιταλικού υποβρυχίου «Ντελφίνο» σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του ΕΛΛΗ, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24.
Από το 1945, ανήμερα της βύθισής του, τελείται σχετική δέηση μνήμης, με ρίψεις στεφάνων πάνω από τον υγρό τάφο του.
Η δημοσιογραφική ομάδα και όλο το προσωπικό των «Ναυτικών Χρονικών» εύχονται στους αναγνώστες τους και τους ναυτικούς μας «Χρόνια Πολλά, με υγεία και καλές θάλασσες».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συνημμένα αρχεία:
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.