Στρατηγικός στόχος της Βραζιλίας η ενίσχυση των εξαγωγών προς Ευρώπη και Καναδά

Στρατηγικός στόχος της Βραζιλίας η ενίσχυση των εξαγωγών προς Ευρώπη και Καναδά

32
Στρατηγικός στόχος της Βραζιλίας η ενίσχυση των εξαγωγών προς Ευρώπη και Καναδά

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκαν από τις βραζιλιάνικες εξαγωγικές επιχειρήσεις ως οι δύο ελκυστικότεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 847 εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, η οποία διεξήχθη από την βραζιλιάνικη National Confederation of Industry (CNI), με θέμα «Brazilian Exporters’ Competitive Challenges».
Συγκεκριμένα, οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, όταν ερωτήθηκαν για τις χώρες και τις ενώσεις κρατών με τις οποίες θα επέλεγαν να επισυνάψουν εμπορικές συμφωνίες ανέφεραν τις ΗΠΑ (23,9%), την Ευρωπαϊκή Ένωση (16,1%), την Κίνα (6,8%), την Κοινή Αγορά του Νότου (ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ) (3,9%), το Μεξικό (3,7%) και την Αργεντινή (3%).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Welber Barral, σύμβουλος εμπορικών επιχειρήσεων και τέως Γραμματέας στην Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας εξηγεί πως παρότι η MERCOSUR είναι ιδιαίτερα σημαντική εμπορική ένωση, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.
Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι η Αργεντινή αποτελεί την πιο ελκυστική αγορά στην MERCOSUR για τη Βραζιλία, με την πρώτη να εισάγει περισσότερο από 80% των βιομηχανικών προϊόντων που εξάγει η Βραζιλία, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν από τους τρεις κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, μαζί με τις ΗΠΑ και Κίνα.
Αυτό που με έμφαση τονίζει ο διάσημος Βραζιλιάνος ειδικός σε θέματα εμπορίου, είναι το γεγονός ότι η Βραζιλία έχει συνάψει ελάχιστες και περιορισμένης σημαντικότητας εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη, γεγονός που συνιστά τροχοπέδη για την ανάπτυξη του εξαγωγικού της εμπορίου.
Αυτή την πραγματικότητα επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της χώρας με σύναψη δύο νέων εμπορικών συμφωνιών με την Αργεντινή, οι οποίες και υπογράφηκαν στις αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βραζιλιάνου υπουργού Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου, Marcos Pereira στο Μπουένος Άιρες. Στόχος των νέων συμφωνιών είναι η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο γειτόνων.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Βραζιλιάνος υπουργός ανέφερε, επίσης, πως ο ίδιος πρόκειται να πραγματοποιήσει επισκέψεις τους επόμενους μήνες σε Βρυξέλλες και Οττάβα αλλά και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών τόσο της Βραζιλίας όσο και των υπολοίπων χωρών μελών της MERCOSUR με αυτές τις χώρες.

Φωτό: flickr.com/Cesar Neves

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.