Συνεργασία ΥΝΑΝΠ και Μ.Κ.Ο. SAFE WATERSPORTS για ενίσχυση ασφάλειας στον χώρο των...

Συνεργασία ΥΝΑΝΠ και Μ.Κ.Ο. SAFE WATERSPORTS για ενίσχυση ασφάλειας στον χώρο των θαλάσσιων μέσων αναψυχής

41
Συνεργασία ΥΝΑΝΠ και Μ.Κ.Ο. SAFE WATERSPORTS για ενίσχυση ασφάλειας στον χώρο των θαλάσσιων μέσων αναψυχής

Στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Αυγούστου συνάντηση του Υπουργού ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ κ. Ιωάννη Θεοτικά, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρήστου Λαμπρίδη, της Στρατιωτικής Ηγεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των Διευθύνσεων Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Επικοινωνιών (ΔΗΔΕΠ) και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλασσίου Τουρισμού (ΔΙΝΕΘΑΤ) με τους εκπροσώπους του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SAFEWATERSPORTS (SWS), τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη και τον Αντιπρόεδρο κ. Απόστολο Καγκελάρη.
Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε παρουσίαση διαδικτυακής εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το SWS και των επιτελών της ΔΛΑ και της ΔΙΝΕΘΑΤ με τη συνδρομή της ΔΗΔΕΠ και στην οποία καταχωρίζονται σε πραγματικό χρόνο τα εξής στοιχεία:
– Οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής (θ.μ.α.).
– Οι παραλίες που υπάρχουν ανά την Επικράτεια, με τη διαμόρφωσή τους (αμμώδης, βραχώδης κ.λπ.), τις επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες, τους χώρους προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και γενικά πολλές πληροφορίες και υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση των τουριστών και κάθε ενδιαφερομένου που προσέρχεται σε αυτές, είτε μέσω κάποιου ημερόπλοιου είτε για λήψη θαλάσσιου λουτρού, καθώς και τον ελάχιστο αριθμό ναυαγοσωστών που θα πρέπει να απασχολούνται στις πολυσύχναστες από αυτές παραλίες.
– Οι νόμιμα αδειοδοτημένοι τουριστικοί λιμένες.
– Τα νόμιμα δραστηριοποιούμενα ανά την Επικράτεια ημερόπλοια.
Σκοπός της ανάπτυξης της ανωτέρω εφαρμογής είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των λουόμενων πολιτών, με πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων στις ελληνικές παραλίες, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ για τα θέματα ασφάλειας στον χώρο των θαλάσσιων μέσων αναψυχής αλλά και των θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής γενικότερα.
Σε εξέλιξη, επίσης, τελεί και η διαδικασία εμπλουτισμού της με θεματικά αντικείμενα σχετικά με τις καταδύσεις αναψυχής και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, τα σκάφη και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των τουριστών (θαλάσσια ταξί, ενοικιαζόμενες μικρές λέμβοι, πλωτά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλιευτικός τουρισμός κ.ά.).
Η εν λόγω εφαρμογή διασυνδέεται με διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα του προαναφερθέντος Μ.Κ.Ο., στην οποία αναρτώνται ψηφιακά τα παραπάνω στοιχεία, με αντικειμενικό σκοπό την πλήρη και διαρκή ενημέρωση των επισκεπτών των τουριστικών περιοχών της χώρας, είτε είναι απλοί περιηγητές, είτε χειριστές σκάφους, είτε λουόμενοι, τόσο ημεδαποί όσο και αλλοδαποί, καθώς η εν λόγω πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί σε δύο εκδόσεις, Ελληνική και Αγγλική, ενώ παρέχει στον επισκέπτη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις αρμόδιες, κατά τόπο, Υπηρεσίες (Λιμενικές Αρχές, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας).

water 1

Από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με το Μ.Κ.Ο. SWS.
Παράλληλα, συζητήθηκε και το σχετικό διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης- ενημέρωσης μαθητών που ήδη από το 2011 παρουσιάζεται από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στα σχολεία όλης της χώρας και το οποίο, σε συνεργασία με τον προαναφερόμενο Μ.Κ.Ο. και κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Παιδείας αναβαθμίστηκε ως προς την εκπαιδευτική – ενημερωτική του ύλη, στην οποία εντάχθηκε, μεταξύ άλλων, και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο κλιπ) με ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές κ.λπ. (όπως, Αφρουδάκης, Κακλαμανάκης, Καραπατάκη).
Σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου και του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χαιρέτισε στο σύνολό της την αναπτυσσόμενη αυτή συνεργασία, εκφράζοντας παράλληλα την – αυτονόητη – πρόθεση του ΥΝΑΝΠ η συνεργασία αυτή να είναι διαχρονική, άρρηκτη και αποδοτική, επενεργώντας επ΄ ωφελείας κυρίως των πολιτών-τουριστών που επισκέπτονται τις νησιωτικές περιοχές της Χώρας και της, συνακόλουθα, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνέχισης του εποικοδομητικού επίπεδου συνεργασίας που εγκαθιδρύεται με τη συνάντηση αυτή, ευελπιστώντας και προσβλέποντας και σε άλλες παρόμοιες συνέργειες στο μέλλον.

Φωτό: flickr.com/linmtheu & www.hcg.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.