Αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας – Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

Αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας – Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

55
Αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας – Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε εχθές το μεσημέρι στο «παλάτι του Κωνσταντίνου» στο προάστιο της Στρέλνα της Αγίας Πετρούπολης τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θερμή χειραψία. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο αντρών μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F16, μέσα τον εναέριο χώρο της Συρίας, στις 24 Νοεμβρίου του 2015.
Στις σύντομες δηλώσεις τους οι δύο άντρες εξέφρασαν την ελπίδα τους να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο σημείωσε ότι η απόφαση του να επισκεφτεί την Αγία Πετρούπολη παρά την δύσκολη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία καταδεικνύει την διάθεσή του για «αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών για το καλό τόσο του τουρκικού όσο και του ρωσικού λαού».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος και με αφορμή το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία για μία ακόμα φορά τόνισε την απόλυτη στήριξη της Μόσχας στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την πίστη του ότι θα πετύχει την επαναφορά του «νόμου και της τάξης» στην χώρα, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρεί διασάλευση της συνταγματικής νομιμότητας.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών τέθηκαν επί τάπητος όλα τα διμερή θέματα, ενώ εκπεφρασμένος στόχος είναι η αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, αλλά και η «συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», όπως με έμφαση τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου όπου οι δύο ηγέτες -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκαν στην απόφασή τους για άμεση αναβίωση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος με έμφαση τόνισε ότι επήλθε συμφωνία με τη Μόσχα για επαναφορά του στόχου για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους $ 100 δις.
Να σημειωθεί ότι τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύει μία πολυπληθής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών και αξιωματούχων, ενώ στο ταξίδι του τον συνοδεύει ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και στενός του συνεργάτης Χακάν Φιντάν.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANATOLY MALTSEV

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.