Εξέδρα γεώτρησης προσάραξε στις ακτές της Σκωτίας – κίνδυνος θαλάσσιας μόλυνσης (βίντεο)

Εξέδρα γεώτρησης προσάραξε στις ακτές της Σκωτίας – κίνδυνος θαλάσσιας μόλυνσης (βίντεο)

271
Εξέδρα γεώτρησης προσάραξε στις ακτές της Σκωτίας – κίνδυνος θαλάσσιας μόλυνσης (βίντεο)

Μία ημιβυθιζόμενη εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου προσάραξε εχθές το πρωί στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, στις Εξωτερικές Εβρίδες, καθώς κατά την διάρκεια της ρυμούλκησής της και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των σφοδρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή έσπασαν τα συρματόσχοινα, παρασύροντάς τη προς τις ακτές.
Η 17.000 τόνων εξέδρα γεώτρησης που φέρει την ονομασία «Transocean Winner» βρισκόταν υπό ρυμούλκηση στα ανοιχτά της νήσου Λιούις, κοντά στο Καρλογουέι της Σκωτίας, ερχόμενη από τη Νορβηγία και με προορισμό τη Μάλτα, αλλά το πρωί της Δευτέρας ο πλοίαρχος του ρυμουλκού ενημέρωσε τις λιμενικές Αρχές ότι η διαδικασία διακόπηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών με σπάσιμο των συρματόσχοινων ρυμούλκησης.
Στην ημιβυθιζόμενη εξέδρα, όπως επιβεβαιώνει το UK Maritime & Coast Guard Agency βρίσκονται αποθηκευμένοι 280 μετρικοί τόνοι ντίζελ, με τον κίνδυνο όμως μόλυνσης των υδάτων και των ακτών της περιοχής προς το παρόν να είναι περιορισμένος.
Να σημειωθεί ότι στην εξέδρα δεν υπήρχε προσωπικό, ενώ ένα ρυμουλκό παραμένει στην περιοχή επιτηρώντας την εξέδρα και αναμένοντας την βελτίωση των καιρικών συνθηκών για να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες αποκόλλησής της.
Οι τοπικές λιμενικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την προσέγγιση στην εξέδρα για λόγους ασφαλείας, ενώ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για πιθανή διαρροή καυσίμων.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την προσαραγμένη εξέδρα εδώ.

Φωτό: https://www.youtube.com/watch?v=XZ_h4FQoujY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.